© 2018 Foodyny.

Győrffy Árpáddal arról beszélgettünk, hogy milyen a libanoni konyha. Nemrégiben érdekes gasztronómiai élményben volt része, amit megosztott velünk.

13221726 539423259561874 2168546369788844349 n

Hogy került Libanonba?
– Egy törzsvendégemből lett – most már nyugodtan mondhatom – barátom hívott meg. Ő az éttermi bizniszben dolgozik évek óta, több egysége is van világszerte. Nagyon szerette azt, amit egykor az Arany Kaviár Étteremben csináltam. Ott ismerkedtünk meg, és követett a Kollázsba is.

Ez családi utazás volt, egy kis szakmázással egybekötve?
– Igen, a családdal mentem. De mivel a libanoni emberek nagy hangsúlyt fektetnek a konyhára, és az egész arab világban meghatározó a konyhájuk, kíváncsi voltam rá.

Merített a gasztronómiájukból?
– Persze, rendkívül inspiráló volt számomra. Teljesen más az ő világuk, sőt, az étkezési stílusuk is. Óriási és nagyon színes választék jellemzi a konyhájukat. Az előételek után a főételek is elképesztő mennyiségben érkeznek az asztalra, szinte feldolgozhatatlan mennyiségben, ez része a kultúrájuknak. Náluk az étkezés mindig ünnep, órákig eltarthat, reggeliből ebédbe, ebédből vacsorába is átcsaphat, akár egész napos program is lehet.

Milyen érdekességeket tapasztalt még?
– Azt hittem, hogy Magyarországon jóízűek a gyümölcsök. Hát nem, ott elképesztően jóízűek voltak. Alapvetően vegyszermentesen dolgoznak fel mindent, és a klíma nagyon kedvez a gyümölcsöknek, zöldségeknek: irdatlanul lédúsak, roppant édesek, nagyon jó állagúak. Életem legjobb barackját, dinnyéjét és fügéjét ettem náluk. Érdekes módon – pedig rendelkeznek tengerparttal – nem hal, hanem húspártiak.

Gondolom, étteremről étteremre jártak.
– Igen, ez így volt. Sőt, a barátom megmutatta, mi a különbség egy éttermi és egy családi étkezés között. Voltunk a szüleinél is, ahol az asztalnál körülbelülhúsz fő ült. A mama főzött, és legalább négy Fülöp-szigeteki segítő a keze alá dolgozott. Egyébként a mamánál ettük a legjobbat: úgy el voltak találva a fűszerek, ahogy még sehol nem tapasztaltam. Ehhez persze hozzátartozik, hogy óriási saját kertjük van, és minden frissen került a konyhára. Nagyon rafináltan fűszereznek, szeretik a fokhagymát, a fokhagymapüré elmaradhatatlan kelléke minden étkezésnek – ezt bevallom, átvettem. A fokhagymát kevés citromlével, sóval, mozsárban törik össze, és annyi olajat adnak hozzá, amennyit felvesz, ami a végén egy emulzió lesz. Egy napig pihentetik, és fantasztikus fokhagymapürét kapnak, nem lesz erős, viszont ízes. A Kollázs grillrészlegének a szószkínálatában már szerepel. Nálam is mindig van a hűtőben, mert beleszerettünk. Nagy kedvenc volt méga házigazdánk mamájának a fügelekvárja. Szezámpasztával és pirított szezámmaggal ízesíti.Egyszerűen zseniális. A kenyér náluk tulajdonképpen lapkenyér, a kezük meghosszabbítására használják, azzal veszik el az ételeket.

árpi2

Tényleg más világ...
– Ez kétségtelen. Sokkal kötetlenebb, lazább hangulatú az étkezés, mint nálunk. Akár még egy étteremben is előfordulhat, hogy különböző asztaltársaságok, amelyeknek a tagjai előtte nem ismerték egymást, az étkezés után barátokként hagyják el a helyet.

Az italokkal mi a helyzet?
– Folyamatos kísérőjük az ánizslikőr, kicsit hasonlít az úzóra. Nem érezni az alkoholtartalmát, egyrészt a hűtöttsége, másrészt az ánizs miatt, és elég sokat meg lehet belőle inni. De azért másnap rájön az ember, hogy nem büntetlenül. A húsok közül nekem a nyers báránymáj volt a legmeglepőbb, ez nem lett a kedvencem.

A fűszerezés terén mit tapasztalt?
– A fűszerezésük is teljesen eltérő. Szinte családonként változik az intenzitása. Komoly hagyományok vannak, a harmóniát keresik mindenben. Nincsenek túlízesítve, de azért rendkívül intenzívek az ételeik. Rettenetesen sok mentát és koriandert szeretnek használni. Egyébként nagyon egészséges a libanoni konyha, mert sok friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Nekem nagyon meglepő volt, hogy van három rokon ételük a magyar konyhával. Az egyik atöltött paradicsomuk és hagymájuk, ez rendkívüli módon hasonlított a mi töltött paprikánkhoz; a lecsójuk szinte teljesen olyan volt, mint itthon; illetve a reggelire fogyasztott libanoni rántotta, amely egy az egyben a magyar rántotta volt.

13668992 860108777455609 1411623442095195574 n

Náluk van street food?
– Ez ott nem különül el annyira, mint hazánkban. Egyszerű és annyira házias jellegű az éttermek kínálata, hogy nincsenek kimondottan street food helyek.

Milyen édességek vannak náluk?
– Ők inkább gyümölcsöt fogyasztanak, és az étkezés végén, ami, mint tudjuk, nem túl egészséges. Rengeteg mézet használnak. Joghurtot, túrót fogyasztanak aszalt gyümölcsökkel, datolyával. Tányérdesszertjeik nem nagyon vannak. Természetesen van libanoni csúcsgasztronómia, de ott főleg a külföldi trendek érvényesülnek.

Győrffy Árpád, köszönjük a libanoni gasztronómiai körképet, és további sok sikert a Kollázs konyhájának!

Foto: Győrffy Árpád

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.