Itt van a nyakunkon az év vége, kezdődik a fogadások és egyéb rendezvények szezonja. De mi is az a fogadás, vagy gálavacsora? Teljesen más, mint egy állófogadás, sokkal kötöttebb, elegánsabb, protokollárisabb rendezvény, legyen ez kitelepülés vagy éttermi esemény. Lehet ebéd, de sokkal jellemzőbb a vacsora.
A gálavacsorára általában 8 és 12 fős körasztalokat helyeznek el a vendégek számára, gyakran meghatározott ültetési rend szerint. Az alkalomhoz illő teríték és dekoráció kerül az asztalokra, amelyek ültetőkártyával és menükártyával egészülnek ki. A kiválasztott ételsor felszolgálása történhet úgynevezett „tükör formában”, amikor a felszolgálók egyszerre dolgoznak, egymással szemben állva. Az elegánsan tálalt fogások mellé minőségi, az ételhez illő borokat szolgálnak fel, teljessé téve a gasztronómiai élményt. Az ételek szervírozását megszakíthatják pohárköszöntők, beszédek, előadások és a vendégek részére szervezett rövidebb szórakoztató műsorok. A fő szempont a helyszín kiválasztásánál a helyiség mérete, emellett a rendezvény témájához illőnek kell lennie. A következő cikkünkben a rendezvények fajtáival is foglalkozunk.
Mr. Foodyny
Kapcsolódó cikkünk: Minden alkalomra van egy koktél - Interjú Koroknai Klárival