© 2022 Foodyny.

IMG 8045

A pesti belvárosban, mégis a város zajától teljesen elrejtett gyöngyszem a Baraka. Sokan hallottak róla, ismerik a nevét, de kevesen tudják, hogy milyen kézműves munka folyik itt. Olyan élmény, mintha nem is Magyaroszágon, hanem New York valamelyik prémium éttermében ülnénk. A tulajdonos, David New Yorkból érkezett, André, a séf Brazíliából származik, és olyan szerencsém volt, hogy mindkettőjükkel megismerkedhettem.  

IMG 8047

A hely kialakítása ügyes, kreatív munka, a bejáratnál egy bárba ütközünk, és egy lounge szerű helyiségbe jutunk. Itt lehet várakozni, koktélt iszogatni, amíg felszabadul egy asztal, vagy  ha előbb érkezünk meg. Ahogy az étterembe jutunk, teljesen elvarázsol a pazar belső dizájn. Óriási látványkonyha az üveg mögött, de az illatok ki vannak zárva. A helyiségnek ugyan nincs ablaka, de nem is hiányzik, mertarendkívül mutatós fali dekoráció világítása azt a hatást kelti, mintha lenne.  

IMG 8048

A konyha lelke André, a séf, aki úgy jelentkezett ide, hogy az étterem nem is keresett munkatársat, ő mégis beadta az életrajzát, és David felvette. Fokozatosan elkezdte átformálni a konyhát egy kis extravaganciát csempészve az ételekbe. Igyekszik az alapanyagokat hazai beszállítóktól beszerezni, amit nem sikerül, azt Párizsból rendeli. Mint kiderült, a konkurenciát nem tudja figyelni, mert minden idejét a Barakában tölti, amikor szabadnapos, akkor is az étterem ügyeit intézni. Vérbeli gasztrofanatikus. A konyha igazi multikulti: mindenhonnan érkeztek szakácsok, de ez elmondható az étterem teljes személyzetéről is, így az alapnyelv az angol. 

IMG 8049

De nézzük milyen ételeket kínálnak! Az előétel békacomb, teriyaki, paradicsom, koriandermag, fodros kel. Mit mondhatnék? Brutális volt: extra tálalás, extra ízek, változatos és harmonikus. Ezt követte a Szent Jakab kagyló pirítva, bok choy, paraj, champonzu, wasabi, ez is fenséges volt, a tálalás hibátlan. Ezt követte a füstölt angolna, kukorica, vörös curry, tápióka vagy pirított libamáj, körte, mogyoró, portó, számomra ez volt a csúcs, a nagy kedvenc. A kifinomult egyszerűség eleganciával párosulva, klasszikus, de a mai trendeknek megfelelő tálalás. Végül jött a desszert, ami Hojica – egy japán teafajta, amely ezúttal az édesség egyik alapanyaga –, kakaóbab és praliné.

A Barakában "luxusutazáson" vettem részt. Ha valaki igazán jó étterembe vágyik, akkor a Barakát néha meg kell engednie magának.

Mr. Foodyny

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.