© 2018 Foodyny.

Mivel a gasztronómia újra virágkorát éli Magyarországon, egyre többen döntenek a vendéglátó szakma, és a szakácsmesterség mellett. Ennek oka, hogy reflektorfénybe kerültek a séfek, egyre több tévéműsor szól a konyhaművészetről, receptekről.

szak3

De aki erre a hivatásra adja a fejét, jó ha tudja, rögös az út, amely a konyhai kisegítőtől a sztárséfig vezet.

A szakács nem ismeri a hétvégét és az ünnepnapok nagy részét sem. A vendéglátós időbeosztása teljesen más, mint az átlagemberé, más életritmust és más életvitelt igényel. Egy szakács nem lehet beteg, csak papíron. Megfázás, influenza vagy láz, munkába megy, fájó ízület, fejfájás, nem probléma.

A vendéglátó iskola szinte kötelező lépcsőfok, ahol az alapokat el lehet sajátítani, de a végzős diák korántsem kész séf: a tananyag néha idejétmúlt, és nem követi a világ trendjeit. A szakácsmesterség ráadásul gyakorlati szakma, amit nem lehet könyvekből megtanulni.

szak1

Már a munkahelyi gyakorlaton alázattal kell takarítani, felmosni, sikálni, és elviselni a többiek ugráltatását. Az sem árt, ha hozzászokunk ahhoz, hogy többnyire kiabálni fognak velünk. Ha ezt jól viseljük, esélyünk van arra, hogy az iskola után átvesznek dolgozni. Továbbra is takaríthatunk, és felkészülhetünk rá, hogy nemigen engednek közel a munkához, de ha mégis pucolhatunk krumplit, azt vegyük megtiszteltetésnek. Ha tovább akarunk jutni ezen az időszakon, akkor legyünk türelmesek. Tehát ami vár: 14-16 óra munka, sok kiabálás, számtalan kioktatás. Ha mindezek után valakiből csapattag válik, mindent megtesz, amit kérnek, előbb vagy utóbb közelebb kerülhet a tényleges munkához. Nagyon fontos tény, hogy ha valakivel sokat üvöltenek, akkor tartják valamire. Ha nem, akkor lemondtak róla, és nem fog tanulni semmit. A szakácsok 25-30 éves korukig jellemzően sok helyen dolgoznak. Ez nagyon fontos, mert a szakmát csak jó szakemberek mellett lehet megtanulni.

Tudni kell, hogy a szakmában órabér van: ha nem dolgozik a szakács, nem keres. Mellesleg, ha elkezd nyavalyogni, kinézik a konyháról.

szak2

Mindezért egy gyönyörű és kreatív hivatás a jutalom. Nincs annál szebb, jobb érzés, mint amikor a szakács főztjétől boldogok a vendégek. Fantasztikusan felemelő érzés, ha a vendég kihívatja a séfet a konyháról, hogy gratuláljon neki. Ha a mindennapi munka mellett szakmai versenyeken, megmérettetéseken is részt vesz valaki, biztos lehet benne, hogy akárhogy is végez, elismeri a szakma.

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.