Nagy örömünkre rátaláltunk a Borssó Bistrora. Bár az bután hangzik, hogy rátaláltunk, hiszen immáron 2008 óta töretlenül üzemelnek és nem is akárhogy. Egy franciás bistrot képzeltek el annak idején, és azóta is ezt a vonalat követik, bár a magyaros felhangok sem hiányoznak. Ez az enteriőrben is visszaköszön: kellemes hangulatot idéz a vanília színek ötvözése a bőr barnaságával, a fehér abrosszal; a faburkolatok és berendezési tárgyak pedig melegséget, és egyszersmind mérsékelt, de elegáns hangulatot sugallnak.
Rendkívül fontos számukra a magas minőségű alapanyagok használata. Ételeik elkészítésének jelmondata: Vedd meg a legjobb alapanyagot, és dolgozz vele úgy, hogy ne rontsd el! Meglepő, de ha nem jó az alapanyag, inkább lehúzzák az étlapról, nem készítik el, és ha a vendég megkérdezi, miért nincs, teljesen egyszerűen elmondják, hogy a megfelelő alapanyag hiányában ma hiányozni fog a választékból. Hisznek az őszinte vendéglátásban, mely hosszú távon bizony meghozza a gyümölcsét.
Nem dolgoznak sok étellel: az étlapon 12 tétel található, és ami a táblán szerepel. Ezt tudják úgy kiadni és olyan minőségben, ahogy ők szeretik. Ezzel a hozzáállással nagyon sok visszajáró vendéget tudhatnak magukénak, habár az étterem közönségének nagy százaléka külföldiekből áll. Valahogy a külföldieknek szóló kalauzokban és ajánlólapokban többet szerepelnek, mint az itthoniakban. Jobban értékelik őket, amit mi nagyon sajnálunk, hiszen egy igazi, jó vendéglátást visznek. Reméljük mi meg tudjuk törni a jeget!
A hétfői szünnapon kívül nyitva találjuk őket. Délben nyitnak, háromig ebéddel szolgálnak és este 6-tól 22:30-ig tudnak rendelést felvenni a vacsorához. Nem rendelkeznek menüvel, ezen a fronton a környékbeli éttermekkel ellentétesen ők a saját tematikájukban hisznek, és azt is követik. Az előételek 1500-3000 Ft között mozognak, a főételek 3900-8500 Ft-ig választhatók. Figyelembe véve az alapanyagok minőségét ez 4000 Ft-os átlag, és ár érték arányában elég korrekt. A klasszikus, szinte állandó ételeik nagy sikerrel futnak. Ezek közé sorolható a tengeri halleves, rákkal, kagylóval, halfilével, illetve a bourguignon. Amit nagyon ajánlunk, mint előétel: kacsamáj körte, rózsaborssal, gránátalmamaggal. Vannak kóstoló (degusztációs) menüik, egy magyar és egy francia vonallal. Ez négy fogást takar, amit az á la carte étlap alapján állítottak össze.
Jól bevált módszert alkalmaznak a széles italválasztékuknál: kóstolókat adnak, és a vendégek a felszolgálók szakavatott tanácsait megfogadva választhatják ki ételünkhöz legmegfelelőbbet.
Az étterem befogadó képessége 60 ültethető fő, ami a kialakításnak, vagyis a galériának köszönhetően valamennyire elszeparálható. Nyári szezonban az étterem előtt nagyon hangulatos teraszt üzemeltetnek, lampionokkal, élő gitáros zenével (Botos Tibor és fiai): igazi francia vendéglős, amolyan Louis de Funés filmekből ismert hangulatot varázsolnak a vendégeknek. Nincs is annál romantikusabb, mikor a belvárosban, egy csendes utcában, egy jó étel és egy kellemes társaság mellett elborozgatunk!
Nekünk nagyon bejött a hely, nyugodtan mondhatjuk: igaza van a külföldi vendégeknek és publikációknak. Szeretnénk, ha a gasztronómiára nyitott magyar közönség még jobban felfedezné őket!
Cím: 1053 Budapest, Királyi Pál utca 14.
Fotók: Borssó Bistro
AirChef