cool1

Tarjányi Zsolt bártender az új generáció hírnöke a szakmában, akinek fontos a magyar bárkultúra színvonalának emelése. Ugyanúgy, mint a legtöbben, felszolgálóként kezdte a pályafutását, majd a pultba került, ahol megtanulta az alapokat. Egerben dolgozott, mikor elkezdte komolyabban venni a koktélok világát. 
- Gondolom, akkoriban még nem rendelkeztél túl nagy tudással ezen a téren? 
- Persze hogy nem. Még sokáig, 7-8 évet Egerben dolgoztam, szállodákban. Viszont itt kifejezetten kérték tőlem, hogy ezen a téren fejlesszem magamat. De mivel a szállodai bár teljesen más világ, ezért úgy gondoltam egy idő után, hogy tovább kell lépnem; illetve a környéken már kimaxoltam mindent. Akkoriban kezdtem el versenyezni is. Ez elég megterhelő volt, hiszen még mindig Egerből járkáltam fel Budapestre, havonta kétszer-háromszor. 
- Ez hozta meg a döntést, hogy felköltözzél Budapestre? 
- Igen. Ez nem is volt olyan régen, négy éve döntöttem így. Akkor kezdtem el bárban dolgozni. Igazából az volt a célom, hogy ne kelljen éjszakázni: tehát úgy legyek bártender, hogy nappal tudjak tevékenykedni, ezért elmentem étterembe. Viszont az annyira nem volt egyszerű, mert olyan mércét állítottam fel magamnak, hogy egyből a legnagyobb helyen dolgozzak.

cool2

- Melyik étterem volt ez? 
- A Costes-t néztem ki magamnak. Na, oda nem sikerült, de épp akkor nyílt a Costes Downtown, és a kezdő csapatba sikerült bekerülnöm. Másfél évig dolgoztam ott bármenedzserként, ott voltam a csillag megszerzésénél is. Közben Török Borbála sommelier odakerült hozzánk, aki nagyon jó kapcsolatot ápolt Huszár Krisztiánnal. Így kerültem át a Fáma Étterembe egy darabig. Ott igazából saját magamat manageltem a pultban, de szerettem volna nagyobb rendszerben dolgozni. Végül eljutottam a jelenlegi helyemre, az Urban Tiger-be. 
- Igen, a Tigrisnek elég markáns a bárpultja, illetve komolyan építenek a koktélokra is. A konyhában pedig Krizmanics Norbert vette át a pályát.

cool3

- Bizony! De igazából a Tigris bárján kívül nagyon érdekel, hogy nem sokára, egy dél-amerikai ihletésű helyhez is lesz közöm, ahol szinte szabad kezet kapok a bár kialakítására, és ez elég jó szakmai kihívás a számomra.
- Ezek szerint képben vagy a spanyol italokkal? 
- Valójában az van, hogy sokat voltam Spanyolországban, legtöbbször ott is nyaralok, és rendszeresen végig szoktam járni a legmenőbb helyeket, így elég érdekes bárokba jutottam már el ott. Például egy Barber Shop-ba, ahol csak jelszóval lehet bejutni a bárba. Ezeknek a „titkos bár”-oknak a kultúrája igazából Angliából származik. Én mindig úgy szoktam utazgatni, hogy inspirálódjak, lássam a trendeket, és az 50 topp listából el tudjak jutni a legjobb bárokba.

cool4

- Visszatérve a mostani munkádhoz: hogyan alakítod az Urban Tiger bárját? 
- Elődlegesen az italválasztékot dolgozom újra, és utána jön a koktélválaszték megújítása. Millióképpen el lehet készíteni egy koktéllapot, de akárki akármit mond, mindenki egy-egy klasszikusból indul ki - én is ezt teszem, és fejlesztem tovább az italokat. Nem vagyok nagy híve annak, hogy mindent fuzionáljunk mindennel, szerintem túl extrém irányba sem szabad elmenni. Véleményem szerint nagy hangsúly a készítésen, a tálaláson van – milyen az ital látványa, illetve hogyan kapja meg azt a vendég. Igaz, már nem számít újdonságnak a szakmában, de például nem rég voltam egy ismerősömmel Barcelona-ban, és ott egy popcornos zacskóban kapta meg az italát, amitől ő teljesen el volt ájulva. Vagy nagy divat - ami például a Tiki Bárban teljesen alap - a szárazjeges szervírozás. De én jobban szerezem a füstpisztolyt használni - úgy képzeljétek el, hogy egy burába befüstölöm az italt, így szervírozáskor fantasztikus látványban érkezik a vendég elé.

cool5

A vendég mindig arra fog emlékezni, hogyan nézett ki az ital, nem arra hogy éppen milyen finom, édes-savanykás íze volt – ez 80%-os élmény. 
- Ha jól tudjuk, részt veszel a Magyar Bártender Szövetség munkájában is. 
- Igen, elnökségi tag vagyok. Igyekszünk Magyarországon összerázni a dolgokat, mert valahogy nem volt gazdája itthon az egésznek.

cool6

Nem csak a magyar bajnokság létrehozása a feladatunk, hanem igyekszünk például képzésekkel a vendéglátósok felé nyitni. 
- Ezek szerint van mit tenni mind a Tiger-ben, mind a bárban, illetve a Szövetségben is. 
- Igen, mondhatni nem unatkozom. Szeretném ezt a szakmát népszerűsíteni, hogy azon a szinten tudjon mozogni, mint akár külföldön. Tudom, még sokat kell fejlődni és hosszú az út, de nagyon jól haladunk, egyre több szakember dolgozik már a pultok mögött. 
- Tarjányi Zsolt, legyen ez a végszó: sok sikert kívánunk a munkádhoz!

AirChef

Fotók: Urban Tiger 

Címkék :

Cikkajánló

1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') AND state=1 ORDER BY featured desc' at line 3
1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') AND state=1 ORDER BY featured desc' at line 3

Ez az oldal nem kereshető fel a következők miatt:

  1. Elavult könyvjelző/kedvenc
  2. A keresőprogram adata elavult erről a webhelyről
  3. Elgépelt webcím
  4. Önnek nincs hozzáférési engedélye ehhez az oldalhoz
  5. A kért erőforrás nem található.
  6. A kérés feldolgozása közben hiba merült föl.

Kérjük, próbálkozzon a következő oldalak egyikével:

Ha a nehézségek továbbra is fennállnak, kérjük, forduljon webhelyünk rendszergazdájához, és jelentse be az alábbi hibát.

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') AND state=1 ORDER BY featured desc' at line 3