A vendéglátás olyan sajátos kereskedelmi tevékenység, amelynek keretében ételeket és italokat készítenek, jellemzően helyben fogyasztásra. Újabban a street food nevű kategóriával is bővült, ennek sajátossága, a „közlekedés” közbeni étkezés.
A vendéglátás kettős funkciót lát el, ugyanis az ételek és italok előállítása is a vendéglátóhelyeken történik. Ezért használjuk a vendéglátóipar kifejezést, mert ez a része termelés. Az elkészült termékek – ételek, italok – felszolgálása viszont már szolgáltatás.
A vendéglátóipar legfontosabb feladata, a lakosság ételekkel és italokkal való folyamatos ellátása, a belföldi és a külföldi turizmusban résztvevők kiszolgálása. A vendéglátóipar lényeges hivatása az is, hogy az étkezési szokásokat befolyásolja, helyes irányba terelje. Hozzá tartozik a különböző események szervezése és lebonyolítása, illetve a szórakozási igények kielégítése.
Napjainkban a világ legtermészetesebb dolga, hogy akinek szüksége van rá, házon kívül is csillapíthatja éhségét. Az első étterem 1782-ben, Franciaországban nyílt meg. Bár a történelem korábbi időszakaiban is volt lehetőség házon kívül étkezni, de nem volt jellemző. Mostanra persze teljesen átalakult, és számtalan formáját ismerjük a vendéglátásnak a legegyszerűbb táplálkozási igények kielégítésétől a művészi szintű gasztronómiáig. Az biztosan kijelenthető, hogy a vendéglátás és maga a főzés innovatív műfaj, amelynek folyamatos evolúciója számtalan élményt nyújthat azoknak, akik nem csak elemi szükségletként tekintenek rá.
AirChef