A ginzeng gyökér évezredek óta része a mindennapos gyógyászatnak.

A  távol-keleti országokban az élet meghosszabbítására, a test és az elme felpezsdítésére, illetve potencianövelésre használják. A furcsa alakú, legtöbbször apró emberhez hasonlító gyökér neve a formájára utal: a kínai eredetű „Jen-Shen” ugyanis „embergyökeret” jelent. Keleten a mai napig mágikus tisztelet övezi, az egyik leghatékonyabb egészségmegőrző növénynek tartják. Erre utal a nemzetséget jelölő görög panax, azaz „mindent gyógyító” kifejezés. A ginzeng lassítja az öregedést, jól használható a depresszió, a cukorbetegség, különböző gyulladások, fertőzések és emésztési zavarok kezelésére. Növeli az életerőt, csökkenti a fáradtságérzetet, enyhíti a hányingert és az idegességet. Segít a rák megelőzésében és gyógyításában. A leggyakoribb, Kínában és Koreában őshonos Panax Ginseng.

gin1.jpg

Gyógyhatásai

Nem csupán különleges formája, hanem jótékony élettani hatásai is különlegessé teszik a ginzenget. Legfontosabb hatóanyagai a ginzenoidok, de bővelkedik A-, C-, E-, K- és B-vitaminokban, valamint ásványi sókban és nyomelemekben, nátriumban, káliumban, magnéziumban, kénben, foszforban, vasban, cinkben, kobaltban, mangánban, szelénben, alumíniumban, rézben, germániumban, szilíciumban és vanádiumban. Gazdag enzimekben és telítetlen zsírsavakban, az ösztrogénhoz és az androgén hormonokhoz hasonló növényi összetevők is megtalálhatóak benne.

gin2.jpg

A ginzeng hatékony lázcsillapító, erősíti az immunrendszert, ellenállóvá tesz a fertőzéses megbetegedésekkel, köztük az influenzával szemben. Fogyasztása befolyásolja a hipotalamusz és a hipofízis működését, jelentősen csökkenti a stresszhormon (kortizol) termelődését. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a ginzeng nyugtatja az idegrendszert, hatásos az idegesség, a depresszió és az álmatlanság esetén. Szabályozza a glikogének lebomlását, jótékonyan hat a központi idegrendszer működésére, és javítja a reflexeket.

gin3.jpg

A ginzeng kiváló potencianövelő, fokozza a pénisz endotél sejtjeiben a nitrogén-oxid felszabadulását, aminek következtében a barlangos testben a vérerek kitágulnak, és erőteljesebb erekciót okoznak. Támogatja a tüdő működését, mérsékelheti az asztmatikus tüneteket. Mivel szabályozza a vércukorszintet, és az inzulin hatékonyságát, sikeresen alkalmazható a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Közreműködik a vérszegénység és a menstruációs zavarok megszüntetésében, csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a vér LDL koleszterinszintjét. Utóbbi tulajdonságai révén a ginzeng növeli a véráram szabad áramlását, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Antioxidáns tartalmánál fogva hatékonyan veszi fel a harcot a sejtromboló szabad gyökökkel szemben: nem csupán a bőr ráncosodását, hanem a sejtek öregedését is késleltetik, valamint akadályozzák a kóros sejtburjánzást, a daganatok és a gyulladások kialakulását. A ginzeng jó szolgálatot tesz étvágytalanság, fáradtság és kimerültség ellen, növeli a szellemi teljesítőképességet. Méregtelenít, óvja a máj egészségét, visszaállítja a helyes emésztési folyamatokat, enyhíti az emésztőrendszeri gyulladásokat és irritációkat, ösztönzi a fehérjeszintézist, a vitaminok és az ásványi sók felszívódását.

gin4.jpg

Ginzeng tea készítése:

  • Tegyünk fel forrni fél liter vizet.
  • A ginzeng gyökeret vágjuk fel 6-10 vékony karikára.
  • Tegyük a szeleteket a vízbe, majd lefedve 5 percig pihentessük. Minél tovább hagyjuk ázni, annál erősebb lesz a főzet.
  • Melegen, de akár kihűlve is fogyaszthatjuk.
  • A nyers ginzenget egy teáskanál ginzeng porral helyettesíthetjük.

A ginzeng tea íze kicsit kesernyés, azonban kedvünk szerint édesíthetjük, már néhány korty is azonnal felfrissíti a leheletet. Étvágygerjesztő és emésztésserkentő, ezért érdemes ebéd előtt inni belőle egy pohárral. Mivel a ginzeng főgyökere élénkítő hatású, inkább napközben igyuk, este csak akkor, ha sokáig akarunk fent maradni. Ezzel szemben, a nyugtató hatású összetevőket tartalmazó mellékgyökér, jól használható alvászavarok esetén. Érdemes kúraszerűen, 5-6 héten keresztül napi 1-2 csészével fogyasztani, ezt követően azonban tartsunk 1-2 hét szünetet. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.

gin5.jpg

 

Forrás: http://doktorgodeny.hu

hirdetés
hirdetés