© 2018 Foodyny.

gerillabrassoi1

Vajon milyen az igazi Brassói?

Ahány ház,annyi szokás, én otthonról hoztam, aztán a saját fejem után mentem, hogy ez-e az eredeti recept?

Jó kérdés, a Brassói aprópecsenye alighanem örök vitatéma lesz a Magyar konyhakörökben.

Számtalan verzió kering a pökhendi szakács versenyfogásától kezdve a kocsmáros kreatív feleségén át a vasúti szakácsig.

"Az egyik felvetés szerint a brassói receptjét egy Gróf Nándor nevű vasúti szakács találta ki 1948-ban, a Budapest-Brassó között közlekedő járaton (sertés-szűz hús, fokhagyma, fekete bors, burgonya összetevőkkel)." írja a wiki.

Számomra is ez a legszimpatikusabb verzió, egyszerű és nagyszerű.

Hallottam rémtörténeteket csirkéből, pulykamellből készült hamisítványokról, zöldborsós, lecsószaftos, mexikói vegyeszöldséges, vagy szalonnával és alaplével "tokányosított" szörnyűségekről is, de ezekre a kókányolásokra kár is fecsérelni a szót.

Nem árulok el nagy titkot, ha megemlítem, hogy minden a jó minőségű alapanyagokon múlik, onnan kezdve már elég nehéz elrontani.

4 személyre így adagoltam:

  • 80 dkg szűzpecsenye
  • 1,2 kg burgonya
  • 4-6 gerezd fokhagyma (lehetőleg hazai)
  • só, bors

gerillabrassoi2

A húst hosszában 0,5 cm vastag szeletekre vágom, ezután keresztben 0,5 cm széles csíkokra.

A krumplikat megpucolom és felvágom, mi kockázni szeretjük.

Célszerű nem olajban, hanem jó minőségű zsírban ropogósra sütni.

Közben kanál zsíron megpirítom a húscsíkokat, sózom, borsozom és a sütés végén 2-3 gerezd fokhagymát nyomok rá.

A húsokat a krumplira öntöm a serpenyő alján összegyűlt szafttal együtt, rányomok még egy kis friss fokhagymát.

Nem egy randikaja, de isteni finom és 20 perc alatt megvan.

gerillabrassoi3

Jó étvágyat!

Nálatok hogyan készül a brassói?

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.