© 2018 Foodyny.

borsoskalacs1

Először egy gazdasági rádió műsorvezetője említette kedvenc reggeli műsoromban.

Hagyományosan sós pártiak vagyunk, azonnal felkeltette az érdeklődésemet a szokványosnak egyáltalán nem mondható recept.

Mindez 4 éve történt, azóta a mi karácsonyi asztalunk állandó résztvevője, igazi családi kedvenc.

Baja/Szeremle környékén készítették és készítik ma is, a klasszikus kalács (pusztakalács) tésztájából.

Azon a környéken karácsony táján, de egyéb ünnepek (esküvő, keresztelő, születésnapok) alkalmával is fogyasztják, írásos formában először a 19. században került elő.

Nem kifejezetten diétás étel, önálló fogásként egy bajai stílusú halleves kiváló kiegészítője lehet.

Több recept is fellelhető az interneten, én ebben az esetben is az egyszerű=nagyszerű elvet vallom:

  • 1 kg liszt
  • 0,5 l tej
  • 6 dkg cukor
  • 2 ek só
  • 1 csomag élesztő
  • 15 dkg sertészsír
  • 1 vödör tejföl
  • frissen őrölt bors

Az elkészítése nem igényel különösebb tudást, de odafigyelést és némi izomerőt annál inkább.

A tejet a cukorral felmelegítem, felfuttatom az élesztőt. A lisztet összedolgozom az élesztős tejjel, a zsírral és a sóval. Időbe telik, amíg ekkora mennyiség megadja magát. Addig gyúrom, emelgetem amíg el nem válik a keverőtál szélétől. Meleg helyen letakarva 30-40 percet szoktam keleszteni, időnként rá kell nézni, nehogy túlkeljen. A kétmaréknyi adagokra osztott tésztából kb. 2 cm átmérőjű hengereket sodrok, utána kettesével összefonom. Kizsírozott tepsiben még 5-10 percig kelesztem, utána 180 fokos (nem légkeveréses!) sütőbe teszem és pirosra sütöm.

borsoskalacs2

A készültségét hústűvel ellenőrzöm.

borsoskalacs3

Amíg sül, elkészítem a mártást:

Kanál olvadt zsírral összekeverem a tejfölt, kávéskanálnyi borssal és sóval fűszerezem, levesestányérba öntöm, hogy könnyebb legyen mártani.

A kész kalácsokat bemártogatom a tejfölbe és lefedve, letakarva állni hagyom.

A maradék mártást kitunkolni kötelező!

borsoskalacs4

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.