© 2018 Foodyny.

Gombás töltött dagadó, ropogós kéregben. Ez nem éppen a gyors ételek közé tartozik, de egy olcsó és finom ünnepi fogás lehet. Megéri a fáradtságot.

dagado1

Hozzávalók:

  • 1 sertés dagadó
  • 20 dkg kisméretű gomba

a töltelékhez:

  • 25 dkg kenyér
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 tojás

a kéreghez:

  • 10 dkg vaj
  • zsemlemorzsa
  • kis fej hagyma

fűszerek:

  • só, bors
  • provanszi fűszerkeverék
  • 1 cs. petrezselyem
  • 4 boróka bogyó

A dagadót éles késsel óvatosan felszúrom, és kívül-belül jól befűszerezem sóval, borssal, provanszival.

dagado2

A töltelékhez beáztatom a kenyeret, megpucolom a répát és a gombát. A gombafejeket félreteszem, a tönköket és a petrezselymet felaprítom.
A jól kinyomkodott kenyeret összekeverem a tojással, a petrezselyem felével, és mindhárom fűszerrel befűszerezem. A répát hosszában 4 részre vágom, és a hús nyílásának két oldalán benyomkodom. Ezután jöhet a töltelék. Egy kanál töltelék, 1-2 fej gomba, megint töltelék, gomba, és így tovább. A végét hústűvel összetűzöm. Néhány kanál olaj, 2 dl víz és a boróka társaságában mehet a tepsibe 170 °C-ra. Gyakran locsolgatom, ha kell pótlom a vizet.

A kéreghez a hagymát apróra vágom, és a felaprított gombával együtt, a vajban megpárolom. Hozzáadom a petrezselymet, fűszerezem, és annyi zsemlemorzsát teszek hozzá, hogy kenhető masszát kapjak. Ezt a masszát csak akkor kenem a húsra, ha már majdnem teljesen kész, mert különben megégne, mire a hús átsül.
Ezután már csak a kérget kell szép barnára sütni.

A köret tepsiben sült krumpli és édesburgonya volt. Ha még ünnepibbé akarjuk tenni, gombaszószt is készíthetünk hozzá.

dagado3

dagado4

Forrás: http://gyorsfinomreceptek.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: Ünnepi köret: burgonya gratin

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.