Az áfonyás gyümölcskenyér puha, omlósan lágy tésztájú, tele finoman pikáns áfonyával, és citrusos aromával. Ezt a csodás süteményt pillanatok alatt össze lehet állítani, sőt az ünnepek előtt el is lehet készíteni, hiszen a sütés után még 3 napig garantáltan friss marad szobahőmérsékleten, illetve 6 napig hűtőben tárolva, feltéve ha alufóliába vagy folpackba csomagoljuk. Így akár előre is dolgozhatunk, hogy ne szakadjon minden sütés-főzés a nyakunkba egyszerre.

De térjünk vissza a lényegre!

gyumolcskenyer1

Hozzávalók:

  • 15 dkg friss vagy fagyasztott vörös áfonya (esetleg aszalt)
  • 25 dkg liszt - gm diétában Schar mix
  • 10 dkg cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 4 ek méz
  • 2 db tojás
  • 1 narancs leve és héja reszelve
  • 2 ek olvasztott vaj - lm diétában margarin
  • kevés őrölt kardamom - opcionális
  • 1 csillagánizs - opcionális

gyumolcskenyer2

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra

Az áfonyát, ha friss, forgassuk meg egy kanál lisztben, így nem fog lesüllyedni a sütemény aljára. Egy keverőtálba öntsük a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót, vagyis a száraz alapanyagokat. Egy másik edényben keverjük össze a tojásokat, a mézet, a narancs levét és reszelt héját, a kardamomot és a csillagánizst, valamint az olvasztott, langyos vajat, vagyis a nedves hozzávalókat.

Most a nedves anyagot keverjük a szárazhoz. NE dolgozzuk ki, csak annyira keverjük össze, hogy összeálljon. Ekkor keverjük hozzá az áfonyát is. Egy-két utolsó keverés és máris önthetjük egy kivajazott, kilisztezett formába. Én most kenyér formát használtam. 

Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 45-60 percig. Tűpróbát használjunk, hogy megbizonyosodjunk, a közepe is átsült. Ha elkészült, tegyük rácsra, hogy egyenletesen kihűljön. 

Szeleteljük és tálaljuk.  

Ilyen egyszerűen és gyorsan készül el ez a csodás, ünnepi finomság.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

gyumolcskenyer3

Forrás: http://henisutneked.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: Tojás- és gluténmentes almás-mandulás gyümölcskenyér reggeli kávé mellé

 

hirdetés
hirdetés

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.