Mindenki utálja az átható olajszagot a lakásban igaz? Pedig sem a fánknál, sem a lángosnál nem tudjuk ezt kiküszöbölni, hacsak, fel nem használjuk innen ezt a gyöngyszemet. :) Nem nehéz, de az állagát lehet, hogy nem mindenki fogja elsőre eltalálni, így ne csüggedjetek, ha a legelső próbálkozás nem sikerül, másodjára biztos, hogy jobb lesz!
Hozzávalók:
Kezdésként a tejet megmelegítjük, beleszórjuk a cukrokat, és belemorzsoljuk az élesztőt, hadd dolgozzon. Utána a lisztet a vajat és a tojást (meg persze egy csipet sót), majd felfutás után az élesztős tejet a robotgép dagasztófejével gyúrjuk egyneművé. Persze ezt a műveletet kézzel is el lehet végezni, ilyenkor morzsoljuk el a vajat, tegyük hozzá a tojást és a tejet, és álljunk neki karizmot erősíteni.
Amikor már nem tapad, akkor jó, de itt kivételesen egy kis rátartással dolgozzunk magunkhoz képest, mert lágyabbnak kell lennie, mint amilyennek egyébként gondolnánk - semmi pánik, ez normális. :) Elküldjük aludni, ameddig a duplájára nem kel, ez kb. 15-20 percet jelent, attól függ, mennyire meleget találunk neki.
Ha szépen megkelt, egyszer-kétszer átgyúrjuk, majd kb. ujjnyi vastagságra nyújtjuk, és egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik kis "pogácsán" menjünk át még a sodrófával, hogy kb. a fele vastagságú legyen. Egy kis kanál baracklekvárt tegyünk a közepébe, majd szépen dolgozzuk el körülötte a tésztát, így kapunk töltött fánkot. A hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kellő távolságra egymástól.
Előmelegített sütőben 170 °C-on 15-20 percig, azaz aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!
Forrás: http://jusandcalzone.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Nincsen farsang "funk" nélkül