cicaegyt1.jpg

Sokáig idegenkedtem a szósszal együtt főzött tésztáktól: szeretem az „al dente” állagot, amit ily módon nem lehet realizálni. De a tél folyamán, mely itt az erdőben különösen zord volt – elfagyott vezetékekkel, lefolyóval, stb. – kénytelen voltam a vízfelhasználást fokozottan szem előtt tartani, és nem mindegy, hogy a serpenyő mellett fazekat is mosogatok, vagy sem. Egy idő után pedig rákaptam, hiszen a zöldség felvágásával együtt 20 perc alatt elkészíthető egy ehhez hasonló „egytál”, mivel a pirításon kívül a tészta főzőideje tart a leghosszabb ideig, mely a durumtészták esetében 8 perc.

cicaegyt2.jpg

Szóval a közeljövőben biztosan felbukkan még néhány hasonló recept: ez a tegnapi ebéd, ami a délelőtti piacozás után készült rekord idő alatt:

Hozzávalók:

  • 3 kis cukkini
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 10 friss bazsalikomlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g teljes kiőrlésű fussilli tészta
  • 8 dl víz
  • 150 g tejszín
  • 50 g vágott mandula
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • ½ dl száraz fehérbor
  • 4 evőkanál olaj

Fűszerek:

  • 1 tk. tengeri só
  • ½ -1/2 kávéskanál csombor, fehér bors, kakukkfű
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűbors és szerecsendió

A tálaláshoz: bazsalikompesto

cicaegyt3.jpg

Elkészítés:

A zöldhagymát felkarikázzuk, és a fehér részét a zúzott fokhagymával elkezdjük pirítani az olajon.
Közben hozzáreszelünk 2 cukkinit, és átkeverjük. Addig pirítjuk együtt, míg a cukkini összeesik.
Aláöntjük a bort, átkeverjük, és hagyjuk, míg az alkoholtartalma elpárolog.
Akkor megsózzuk, rászórjuk a fűszereket, és átkeverjük.

Beletesszük a száraz tésztát, felöntjük a vízzel, megkeverjük, és lefedve főzzük 8 percig.
Közben egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk a mandulát.
Közben apróra vágjuk a maradék 1 darab cukkinit, a bazsalikomleveleket és a hagyma zöld szárát.
5 perc után belekeverjük a tejszínt, a főzési idő végén a parmezánt, a felvágott cukkinit, bazsalikomot és zöldhagymát, és lefedve félretesszük, míg megterítünk.

A tányéron megszórjuk a mandulával, bazsalikompestót teszünk a tetejére, és frissen fogyasztjuk.

cicaegyt4.jpg

 

Forrás: http://ketcicakonyhaja.blog.hu

hirdetés
hirdetés