Beköszöntött a december, ezzel együtt pedig nem csak a hideg érkezett meg, hanem a szezon két legfinomabb street-foodja is: a sült gesztenye és a fahéjas mandula. Ezeket azonban otthon is elkészítheted, utóbbit ráadásul még fogyókúrás verzióban is. Mutatjuk, hogyan!
Sült gesztenye
A gesztenyét mossuk meg, majd egy nagyon éles késsel vágjunk x alakot a tetejére. Tegyük egy lábasba, öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje, majd forraljuk fel. Hagyjuk pár percet bugyogni, majd tegyük félre, takarjuk le, és 15-20 percig hagyjuk a fedő alatt puhulni. A megpuhult gesztenyéket helyezzük egy tiszta konyharuhára, töröljük őket szárazra. Sorakoztassuk sütőpapíros tepsire, és 170 fokon kb. 10-15 percig süssük, míg a teteje szét nem nyílik. Melegen frissen, fogyasszuk!
Fahéjas mandula
1 bögre mandulához, 4-5 evőkanál fahéjas nyírfacukorra és egy tojásfehérjére van szükségünk. A tojásfehérjét habosra keverjük, beleöntjük a mandulát és a fahéjas nyírfacukrot, összekeverjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, 120 fokon kb. 30 percig sütjük. Sütés közben többször keverjük meg, forgassuk át a magokat, hogy egyenletesen piruljanak meg. Miután kihűlt, hasonlóan ropogós lesz, mint a cukros változat, csak sokkal egészségesebb!
Forrás: http://lollipopnasik.blog.hu