Tegnap szóba került a munkahelyemen, hogy mi a különbség a hagyományosan elkészített muffin és a gluténmentes muffin között. Elmondtam, de szerintem jobban érezhető a különbség kóstolás útján, ezért elkészítettem Nekik, mindkét fajtát, íme a recept és a különbség:
Reform muffin
Old school recept
Mindkét receptet ugyanazzal a technikával készítem:
A száraz alapanyagokat vegyítem. Felverem a tojásokat a cukorral (édesítővel), hozzáadom a felolvasztott zsiradékot. Rákanalazom a tejfölt (illetve a kókuszkrémet). Folyamatos keverés közben apránként, felváltva adagolom a száraz mixet és a tejet. Ízesítem (fahéj, vanília, szegfűszeg, éppen amihez kedvem van). A muffin formát kibélelem/ kikenem, kb. háromnegyedig töltöm a masszával, majd 15-20 perc alatt 175 fokos sütőben (légkeveréses) készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy rendesen átsült-e a tészta.
Tapasztalat:
A reform muffinok szárazabbak, mivel a GM liszt teljesen másképp viselkedik, mint az egyéb lisztek, több folyadékot vesznek fel. Így a recepthez megemeltem az olaj, tej és kókuszkrém mennyiségét. A tészta állaga nagyban függ a lisztek fajtájától, így eltérhet muffinok állaga. Picit többet kell kísérletezni, mint a fehér lisztes muffinoknál, de szerintem megéri, mert sokkal egészségesebb.
Kellemes sütizést! :)