2007-ben Magyarország kormánya felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy alkossa meg Magyarország születésnapi tortáját augusztus 20-ra, tisztelegve államalapító Szent István emléke előtt.

Anyaghányad 1 db 12 szeletes tortához:


Köles alapfőzet:

  • 290 g hántolt köles
  • 1100 ml tej
  • 260 g cukor
  • 1 db vanília rúd kikapart belseje
  • 5 g só
  • 60 g vaj
  • 1 db citrom lereszelt héja


Sütésnél:

  • 960 g lefőzött köles alap
  • 3 egész tojás
  • 30 g mandulaliszt
  • 70 g őrölt lenmag vagy lenmag pehely
  • 60 g áttört túró


Töltésnél:

  • 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
  • 50 g sárgabarack koncentrátum (Ajánljuk az m-Gel sárgabarack koncentrátumát)
  • 150 g felvert tejszínhab
  • 100 g lefőzött zselatin (1 liter forrásban lévő vízhez 160 g zselatin por arányában)


Kikészítésnél:

  • 300 g házi sárgabarack öntet
  • 40 g étcsokoládé
  • 150 g felezett sárgabarack konzerv
  • 20 g miroir natúr zselé


Elkészítés:

Sárgabarack öntet 1 db 12 szeletes tortához

  • 230 g sárgabarack
  • 70 g cukor
  • 4,5 g pektin

kolestorta1

Az öntet lefőzése:
Szezonálisan használhatunk friss illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.

Alternatívaként ajánljuk az m-Gel sárgabarack öntetét.

Köles alap lefőzése:
A hántolt kölest alaposan mossuk át forróvízzel. Majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

Sütés:
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni).

A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Betöltés:
A Zila tortaformába helyezzük bele a tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval.

A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a szilikonformát.
kolestortafazis

Kikészítés:

A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.
Díszítsük csokoládé lapból kivágott háromszöggel, és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hideg zselével.

Az alapanyagok elvileg lehetővé teszik, hogy gluténérzékenyek számára is fogyasztható legyen.

SütiChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

hirdetés
hirdetés

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.