2007-ben Magyarország kormánya felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy alkossa meg Magyarország születésnapi tortáját augusztus 20-ra, tisztelegve államalapító Szent István emléke előtt.


1. Pirított tökmag

  • 200 g tökmag

Leírás: A tökmagot egy sütőlemezre kiöntjük, majd 180 Celsius fokon 12 perc alatt megpörköljük. Figyeljünk rá, hogy a 12 perc alatt legalább 3-szor mozgassuk át, hogy minden oldala megpiruljon.


2. Tökmag praliné

  • 50 g cukor
  • 18 g víz
  • 75 g pirított, darált tökmag
  • 25 g Őrségi tökmagolaj*

Leírás: A pirított tökmagot cutterbe, ha nincs cutter, akkor egy robotgépbe tesszük. A cukrot a vízzel 118 Celsius fokra felfőzzük. Közben a robotgépet elindítjuk. Mikor eléri a hőmérsékletet a cukorszirup óvatosan a darált tökmagra öntjük, majd hagyjuk tovább, hogy eldolgozza a gép. Ha nincs cutterünk, akkor a végén még botmixerrel átmixeljük, majd hozzáadjuk az Őrségi tökmagolajat és még egyszer átturmixoljuk.

orsegzoldaranya2


3. Ropogós réteg

  • 125 g tökmagpraliné
  • 70 g fehércsokoládé**
  • 30 g hántolt ostya***

Leírás: A 70 g fehércsokoládét megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tökmagpralinét és botmixerrel átmixeljük. Ezután hozzáadjuk a hántolt ostyát majd spatulával óvatosan elkeverjük. Egy 22cm es tortakarikába kiöntjük és egyenletesen elkenjük. Ezután lefagyasztjuk.

orsegzoldaranya3


4. Zselatinmassza

  • 250 g víz
  • 50 g tisztított zselatin 200 bloom

Leírás: A vízhez hozzáadjuk a zselatint, majd felfőzzük annyira, hogy feloldódjon a zselatinporunk.


5. Málnazselé

  • 200 g málna püré****
  • 3 g NH pectin
  • 30 g cukor
  • 25 g zselatinmassza

Leírás: A málnát elkezdjük főzni, majd 70 Celsius foknál hozzáadjuk a cukorral elkevert pectint és így főzzük tovább. Mikor elkezd forrni, onnantól kezdve még 1-2 percig lassan forrásponton tartjuk, majd botmixerrel elturmixoljuk. A végén hozzáadjuk a zselatinmasszát és még egyszer átturmixoljuk. 22cm-es tortakarikába kiöntjük, majd fagyasztjuk.


6. Tökmagos felvert

  • 120 g egész tojás
  • 96 g kristálycukor
  • 32 g invert cukor
  • 1 csipet só
  • 48 g házi joghurt*****
  • 72 g liszt
  • 48 g mandulaliszt
  • 3 g sütőpor
  • 58 g Őrségi tökmagolaj*

Leírás: Az első 4 összetevőt robotgépbe tesszük, majd elkezdjük habosítani. A liszteket és a sütőport összekeverjük. Amikor elkezd habosodni a tojásunk, hozzáöntjük a joghurtot. A végén a liszteket spatulával belekeverjük a felvert tojásunkba, majd a végén hozzáadjuk a tökmagolajat. 24 cm-es tortakarikába öntjük, majd 160 Celsius fokon 20-25 percig sütjük.


7. Fehércsokoládés Bavarois mousse

  • 200 g tejszín 35%-os
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 40 g zselatinmassza
  • 220 g fehércsokoládé**
  • 480 g felvert tejszín 35%-os

Leírás: A tejszínt a vaníliarúddal és a zselatinmasszával felmelegítjük, megolvasztjuk félig a fehércsokoládét, és mikor felolvadt a zselatinmasszánk, hozzáöntjük a fehércsokoládéhoz és emulziót készítünk. Hűtőben pihentetjük, miután elérte a 18 Celsius fokot, a felvert tejszínnel óvatosan elkeverjük.


8. Tökmagos glazing

  • 50 g víz
  • 100 g kristálycukor
  • 100 g glükózszirup
  • 66 g sűrített tej
  • 40 g zselatinmassza
  • 100 g fehércsokoládé**
  • 65 g Őrségi tökmagolaj

Leírás: Az első 4 összetevőt elkezdjük felforralni. Mikor felforrt, 3 lépésben a fehércsokoládéhoz adjuk. Óvatosan elkeverjük. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele, hogy minél szebben tudjuk majd leönteni a tortánkat és ne legyen buborékos. A végén hozzáadjuk a zselatinmassszát.

Felhasználás előtt adjuk hozzá a tökmagolajat.

orsegzoldaranya4

Torta elkészítése:

A tökmagos felvertünket egy 22 cm-es tortakarikába vágjuk. Hozzáadjuk a mousse 1/3-ad részét és szépen elkenjük. Ezután rátesszük a kifagyasztott pralinénkat. Újból mousse, majd a kifagyasztott málnazselé. A végén az összes mousse-t rátesszük, majd kenőkéssel szépen elsimítjuk. Kifagyasztjuk a tortánkat. Az előző nap elkészített glazinget felmelegítjük 45 Celsius fokosra, majd ezzel burkoljuk a tetején. A végén kivesszük a formából hőlégfúvó segítségével, és 14 szeletben felszeleteljük.

A tetejét szeletenként tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki tollal díszítjük, melyeket nyers darált tökmaggal megszórunk.

* A győztes torta a Batha-Porta Kft. által készített és forgalmazott tökmagolaj felhasználásával készült.

** A győztes torta Callebaut Velvet White fehércsokoládé felhasználásával készült.

*** A győztes torta Cacao Barry hántolt ostya felhasználásával készült.

**** A győztes torta Capfruit málna püré felhasználásával készült.

***** A győztes torta a Cifra Tejtermékek által készített és forgalmazott házi joghurt felhasználásával készült.

SütiChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

hirdetés
hirdetés