Az ajánlások szerint az energia-bevitelnek maximum 5-10%-át adhatják hozzáadott cukrok. Ez azért fontos, mert a bőségesebb cukorfogyasztás növeli a túlsúly és az elhízás kockázatát.

A gabonafélék termése energiában gazdag, szervezetünk számára elsősorban szénhidrát forrást jelentenek, 50-80 % keményítőt tartalmaznak, de számottevő fehérje tartalmuk is (10-15 %), emellett pedig jelentős rost, vitamin- és ásványi anyag forrást jelentenek szervezetünk számára.

A só fontos szervezeted számára, de jó, ha tudod, hogy nagymértékű fogyasztása számos betegség kialakulásához vezethet.

A tejcukor-érzékenység vagy más néven laktózintolerancia a leggyakoribb ételintolerancia, az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti.

Jó ritmus nélkül nincs egészséges táplálkozás. A gyermekek számára különösen fontos a napi ötszöri étkezés, három fő és két kisétkezéssel.

Az ember hamar felismerte, hogy egyes növények aromája élvezetesebbé teszi az ételét, sőt némelyik még gyógyít is. A fűszerek őshazája India, ott használják a legtöbb és legerősebb ízesítőket. Európa is hagyományosan fűszerez, legrégebb óta köménnyel, kakukkfűvel, ánizzsal, zsályával… Ezeket a magyar konyha is bőven használja.

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).