Az egészséges táplálkozás gyermekkorban
A táplálkozási ajánlásoknak megfelelő étkezés bizonyítottan javítja az iskolai teljesítményt, mérhetően csökkenti a betegségek miatti hiányzások számát.
A táplálkozási ajánlásoknak megfelelő étkezés bizonyítottan javítja az iskolai teljesítményt, mérhetően csökkenti a betegségek miatti hiányzások számát.
Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.
A szülők segítsége is kell, hogy a gyerekek megszeressék az egészséges ételeket. A menzareform önmagában nem elég ahhoz, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egészségnevelő kampányban résztvevő Lázár Chef.
Egészséges táplálkozás nélkül nem fejlődhetnek megfelelően a gyerekek. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy akik életkoruknak megfelelő mennyiségű és minőségű ételhez jutnak, jobban teljesítenek az iskolában és kevesebbet hiányoznak különböző betegségek miatt.
A tehéntej Magyarországon az egyik leggyakrabban allergiát kiváltó élelmiszer. Elhagyása az étrendből nagy odafigyelést igényel, hiszen gyakran használt és kitűnő fehérje-, kalcium-, D-vitamin-, és B-vitamin-forrás.
A lisztérzékenység (gluténérzékenység vagy cöliákia) egy genetikailag meghatározott, öröklődő kórkép. A problémát egy a gabonafélékben megtalálható fehérje, a glutén okozza, mely a vékonybél nyálkahártyáját roncsolja. Ez megzavarja a tápanyagok felszívódását, ami a későbbiekben különféle tüneteket és panaszokat okoz.
Bár az egészségügyi veszélyei nyilvánvalóak, a serdülők és a fiatal felnőttek között évről évre terjed a túlzott energiaital-fogyasztás. A gyártók azt állítják, hogy ezen italok fogyasztása előnyösen hat a fizikai teljesítményre és javítja a szellemi képességeket is...
Gyerekkorban az ízlés és a szokások könnyen formálhatóak, törekedjünk már ekkor kialakítani az egészséges táplálkozási szokásokat. Az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme a megfelelő mennyiségű sóbevitel.