Nem készítik gyakran, mert igen tartalmas. Az egyik legnépszerűbb orosz édesség, igazi klasszikusnak számít, mint a Napóleon torta.

A 'Napóleon módra' itt arra utal, hogy ugyanúgy rétegezzük, mint a Napóleon tortát, ami általában minden orosz ember kedvenc édessége.

Aki megkóstolja, annak egészen biztosan a kedvence lesz ez a könnyű torta, amelyben kéz a kézben jár az édes és a gyümölcsösen savanykás íz. Nevét Anna Pavlováról, a világhírű balerináról kapta, a tortán a kisült tojásfehérje egy képzeletbeli balett-tütü.

Oroszországban pirog alatt általában az összes házi süteményt értik. Valójában félúton van az aprósütemények és a torták között. Én az almás lepényeket, süteményeket különösen szeretem. Sokféleképpen díszíthető, az édesítés, ízesítés mellett megmarad a savanykássága, és gyönyörűen lehet tálalni.

Hannibal Lecter óta tudjuk, hogy a bárányok hallgatnak, az intenzíven báránykedvelő orosz konyhával való szorosabb ismeretség óta pedig tudjuk, hogy legjobb, ha mi pedig rájuk hallgatunk, hiszen akár grillezve, akár sütőben elkészítve egy friss, porhanyós, zsenge, fincsi húst tálalhatunk végül.

Évának és egész népes családjának egyik kedvenc egytálétele ez a leginkább talán grúz gyökerekkel bíró tartalmas, de könnyed fogás.

„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta.” (Rejtő Jenő) A bouillon esete hasonló nemzeti kavalkád, hiszen teljes rejtély, hogy az oroszok (és egyébként a fél világ) miért hívja bouillon-nak a húslevesét, amit a francia konyhának tulajdonítanak, pedig egyébként egy belga városka neve.

Sok más orosz ételhez hasonlóan, a vinyegret saláta is a francia konyhából ered. A vinaigrette szó, franciául ecetet jelent. Ez a saláta mindig a boldog gyermekkoromat juttatja eszembe, mivel édesanyám, nagymamámék vacsora asztalán gyakori fogás volt. Elsősorban télen ettük, ízletes és vitaminban nagyon gazdag étel.

Az orosz julienne, vagyis zsülien, vagyis жюльен egy igazán könnyed orosz fincsiség, ami előétel kategóriában áll rajthoz a kulináris derbyn és hallani kellene Éva hangját, ahogy beszél a zsülienről, óóóó, a zsülienről. Szerelem ez, kérem, bárki láthatja. Évát és zsülient Éva barátnője, Lera mutatta be egymásnak egy nyári sütögetős kerti móka alkalmával, mikor, mintegy mellékesen az asztalok is roskadoztak a finomságok súlyától.

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.