Évának és egész népes családjának egyik kedvenc egytálétele ez a leginkább talán grúz gyökerekkel bíró tartalmas, de könnyed fogás.
Hozzávalók 4 főre:
A húst és a zöldségeket alaposan megmosom, majd a paradicsomokat egy tálba helyezem és a forró vizet a kopaszra!- felkiáltásnak megfelelően jól nyakon öntöm forró vízzel, mert a nagy hő hatására könnyebben hajlamos megszabadulni a héjától. A ruhátlanított paradicsomokat kockára vágom, majd ugyanezt teszem a megpucolt krumplikkal és a kaliforniai paprikával. A kocka ekkor már három zöldségből is el van vetve, de a padlizsán formai sajátosságait kihasználva azt inkább karikázzuk fel. A combokat megsózom és felforrósított olajon mindkét oldalukat sütöm nagyjából 2 percig, míg egy kis színük lesz. Aztán, hogy ne érezzék magányosan magukat, társaságul utánuk küldöm a hagymát, amivel együtt dinsztelődnek, míg a hagyma is bele nem pirul kissé a helyzetbe zavarában. Ha már ennyire jól viselkedtek, akkor igazán megérdemlik, hogy a paradicsomba kerüljenek, ezért melléjük lapátolom a felkockázott paradicsomot, sőt, jutalmul az összes többi zöldséget, a burgonyát, kaliforniai paprikát és a padlizsánt is. Öntök egy kis vizet az aljára biztos, ami biztos, és egy kis sóval, borssal gondoskodom az ízorgiáról. Fedő alatt, kis lángon párolódnak hozzávetőleg 30 percig, majd további 20-30 percig még kisebb lángon, de immár fedő nélkül, mondhatni fedetlenül. Ezalatt kiválóan összeérnek az ízek. A pontot az i-re az apróra vágott petrezselyem és koriander hozzáadásával tudjuk feltenni, amivel kiegészülve még egy picit pároljuk, de a villánkkal ellenőrizve már bizonyosan vajpuha állagot fogunk tapasztalni. Mivel ez egy valódi klasszikus egytálétel a köretet is magában foglalva, így mellé már legfeljebb csak egy pohár finom bort tudnék ajánlani a jó munka feletti koccintás örömére.
Móger Éva