Gyorsak, finomak és gluténmentesek
Épp itt az ideje nekiállni a karácsonyi szaloncukroknak. Két alapreceptből mutatok 3 verziót, egyik finomabb lett mint a másik, nem is tudom, hogy fognak nálunk megmaradni karácsonyig. Még szerencse, hogy gyorsan pótolhatók. :) A datolyás szaloncukrokat ezúttal hagyományos aszalt datolyából készítettem, viszont cukormentesre cserélve, tetszőleges édesítővel (bár szerintem erre nincs is nagyon szükség) könnyedén cukormentesíthetitek. Én a tömény csokibevonatot annyira nem szeretem, de ha gondoljátok, ti mártogassátok ki a szaloncukrokat.
Datolyás-almás szaloncukor kétféle ízesítéssel (gluténmentes, laktózmentes recept)
Hozzávalók (18 darabhoz):
A datolyát egy kis edénybe szórjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn az edénybe reszeljük. Hozzáöntünk fél dl vizet, majd lassú tűzön (vigyázva, hogy le ne égjen) addig főzzük, amíg a datolya megpuhul. Félretesszük hűlni. A lehűlt datolyát késes aprítóban pürésítjük (ne teljesen homogénre!). A masszát kettéosztjuk.
Egyik feléhez hozzákeverjük a mogyorót, a másikhoz pedig a mákot és a felkockázott kandírozott narancshéjat. Ha túl lágy valamelyik keverék, kevés mogyoróval/mákkal tökéletesíthetünk az állagokon. 9-9 szaloncukrot formázunk belőlük, a mákosakat rácsra tesszük.
A mákoshoz a csokit az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Vékony sugárban a szaloncukrokra csorgatjuk, és megvárjuk, hogy megdermedjen. Ezután csomagoljuk, hűvös helyen tároljuk.
Csokis-kókuszos szaloncukor (gluténmentes recept)
Hozzávalók (15 darabhoz):
A tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott csokit, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a meggyet. Alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a csoki teljesen felolvad. Ekkor lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy langyosra hűljön, majd hozzákeverjük a mandulát és a kakaóport. Teljes hűlés után 20 percre hűtőbe tesszük, ezt követően 15 kis szaloncukrot formázunk a masszából. Becsomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk.
Forrás: http://pasztellbarokk.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Zselés a magyarok kedvenc szaloncukra