Az új lakosok pedig magukkal hozták az óhazából a lepárlás mesterségét. Kukorica, búza, árpa is volt gazdagon, a családok nekiláttak saját whiskeyfőzdéik felépítéséhez.

Közeledik a tél, a nappalok egyre rövidebbek, a sötétség egyre hosszabb ideig tart. A külterületek és a város illatai füsttel gazdagodnak, orrunk megtelik a tél illatával. Elérkezik a tőzegelt whiskyk ideje...

Utah Állam, Park City 1825. A világ első "Whiskey Fesztiválja", ami annyit tesz, hogy az évente megrendezésre kerülő városi vásáron a környék telepesei a cserekereskedelem kapcsán megismerkedtek a helyi whiskey áldásos hatásaival.

Tain, Ross-Shire. A skót felföld mezői és folyói végeláthatatlanul terülnek előttünk, a csípős szél térdre kényszeríti, lelapítja a dús fűcsomókat. A hely átitatódott történelemmel, elég csak a régi kelta elnevezésekre gondolni: Gleann Mór Na Sith, azaz a nyugalom völgye, vagy Gleann Mór-innse, ami annyit tesz, hogy a nagy mezők völgye.

Egyik kedvenc lepárlónk Islay szigetéről házhoz vitte a "Lagavulin-élményt" Londonban, egy kiállítás keretében. Komoly felépítés, mintha csak egy Rolling Stones koncert színpadát készíenék elő.

Lassan, de biztosan igyekszünk feldolgozni a Johnnie Walker szortimentjét, most a Gold Label Reserve kerül a reflektorfénybe. Nem törekszünk a sorrendiségre, hiszen korábban éppen a Blue Label-ről értekeztünk, abban az írásunkban minden fontos történelmi áttekintést megtalálnak a világ legismertebb whiskybrandjéről és magáról az alapítótól, John Walker-ről.

PROGRESSIVE HEBRIDEAN DISTILLERS. Így szól a Bruichladdich lepárló jelmondata, és valóban, már a lepárló vezető színének választott hupikékes, türkizkékes szín is az újító szellemre enged következtetni.

1757-ben járunk, szinte az ipari forradalom előestéjén. Nagy-Britannia átalakulóban van, a középkori feudalizmus kiveszőben, városok, gyárak épülnek. A társadalmi fejlődés folyamatos, a társadalmi rétegek elkülönülése napi probléma. A munkások szenes kenyeret esznek, ám a gazdag arisztokraták fényűző estéiken whiskyt kortyolgatnak hordószám.

Visszatérünk kedvenc helyszínünkre, Islay-ra. Egy modernkori történet következik, ami akár 200 évvel ezelőtt is megeshetett volna. Minden modernitást, űrtechnológiát mellőző sztori ez, amely visszatérés is egyben a régi skót gyökerekhez.

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.