© 2018 Foodyny.

oban1

Oban, a "szigetekre nyíló kapu". És valóban, hosszas skót-felföldi utazásunk utolsó szárazföldi állomása lehet, mielőtt elmerülünk a szigetek vonzó világában. Korábban már írtunk róla, hogy a skót gazdaság fellendítésére a XVIII. században különféle kiváltságokat, gazdasági előnyöket kínáltak a földtulajdonosok a vállalkozó szelleműeknek. Argyll grófja pédául 99 évre kínált bérleti jogot annak, aki Oban területén házat, műhelyt, boltot épít. Ez a kivételes lehetőség vonzotta ide a Stevenson fivéreket is, John és Hugh nagy erőkkel vetették bele magukat a parti kolónia megalapításába. Kezdetben hajóüzemet építettek, kihasználván a városi kikötő forgalmát, majd apránként sörfőzdét, kocsmát és szatócsboltot nyitottak. 1794-ben engedélyt kaptak a whiskyüzem létesítésére, ahol is a szomjas matrózok olthatatlan szomjára bizton alapozhattak. Az üzlet olyan prosperálónak bizonyult, hogy egészen 1869-ig csak és kizárólag a Stevenson család birtokában volt. Később persze szükség volt befektetőkre, de ez már egy másik történet.

oban2

A lepárló építészetén is látszódik a korábban említett városalapító törekvés, hiszen idővel az üzem köré különféle boltok és házikók épültek. Felette a McCaig's Tower, vagy McCaig's Monument magasodik, előtte pedig a nyílt tenger, az átjáró a szigetekre.

oban3

oban4

Alapvetően használt bourbon hordókat használnak, de például a Distiller's Edition kap sherry hordós finishelést is. A Diageo a márka jelenlegi tulajdonosa, az Oban 14 is tagja a vállalat Classic Malts válogatásának. Nem véletlenül, no de lássuk is, hogy miért!

Oban 14:

Szín: Klasszikus aszúszín, borostyános villanások.

Illat: Érett, mazsolás, karamellás illatok. Nagyon enyhe füst, a kandalló régen kihűlt már. Idővel könnyed jódosság, enyhe uszodaszag.

Íz: Gazdag és nyugtató, érett és karakteres. Érett gyümölcsök, mazsola, sós karamell.

Lecsengés: Komoly, vaskos régi stílusú whisky. Tökéletes lehetett a hideg tengeren átfagyott hajósoknak. Isten áldja a Stevenson fivéreket!

oban5

SZITTNYAI ZALÁN

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.