© 2018 Foodyny.

A zenész mentségére szóljon, hogy nem tudta mi van a tányérján. Egy díszvacsorán szolgálták fel neki az ételt, amely olyan ízű volt, mint a marhapörkölt...

Balázs Fecó nem tud főzni, soha nem is érzett késztetést, hogy megtanuljon. Persze, egy olyan népes családban, mint az övé, nem is volt soha rákényszerítve a szakácskodásra, a rokonai közül többen is kiváló séfek.

– A rántottán és a lágytojáson kívül nem igazán tudok elkészíteni semmit, mégis jókat eszem – meséli a Foodynynek, Balázs Fecó, a Korál együttes alapítója. – Nagy család vagyunk, és többen kiválóan főznek, köztük a feleségem és az apósom is. Nálunk a hagyományos ízek mennek, például a húsleves, na, az mindenek felett! Jó gazdagon, benne sok zöldséggel és hússal. Emellett a kocsonyát is nagyon szeretem, a lencsét a tésztaféléket, ezeket gyakran fogyasztom. A húsok közül inkább a halat eszem, a süllő a kedvencem.

Ahogy Fecó sorolja a kedvenc ételeit, lassan kiderül, hogy az ízlése leginkább egy hatévesével egyezik.
– Kedvencem még a paradicsomleves és a tejfölös tészta három sajttal. Ezeket gyerekkorom óta imádom. Most, hogy ezt kimondtam, be kell látnom, hogy elvittem magammal a gyerekmenüt, amit most nyugdíjas menüként eszem – teszi hozzá nevetve. – Abban is a gyerekekre hasonlítok, hogy bármilyen napszakban megeszem bármit. Lehet felőlem tésztával kezdeni a napot, ebben nem vagyok finnyás. Az étkezésem – mint minden művészembernek – egyébként is kiszámíthatatlan. A reggeli a biztos pont az életemben, az ebéd pedig attól függ, hogy hol talál a nap közepe. A vacsorát szoktam otthon enni már, ha hazaérek hajnal előtt. A koncertek előtt is simán eszem, számomra nem megterhelő, sőt. Jólesik, fizikailag megtámogat egy pár falat a buli előtt.

Fecót arról is kérdeztük, hogy mi volt a legkülönlegesebb étel az életében. A válasza sokkoló volt.
– 1970-ben a Neoton együttes tagja voltam, a srácokkal afrikai turnéra voltunk hivatalosak, Nigériában és Ghánában jártunk. Az egyik országban a követség meghívott minket ebédre, ami nagyon finom volt. Sajnos csak utólag tudtuk meg, hogy a helyi specialitást, a majompörköltet szolgálták fel. Szörnyű belegondolni, bár rendkívül ízletes volt, a marhapörköltre emlékeztetett. Nem tűnt fel nekünk semmi, hogy is tűnt volna? Negyedikes gimnazista voltam, mit tudtam én, hogy milyen hús került a tányérra?

Az elmúlt időszakban több cikk is megjelent Balázs Fecó megromlott egészségéről, érszűkületet és szívritmuszavart állapítottak meg nála az orvosok. A kiváló muzsikust ezért fél év kényszerpihenőre küldték, emiatt a 2017 végére tervezett, negyvenéves jubileumi Korál koncert is elmaradt.

Fecó azonban nem adta fel, újult erővel vág neki az új évnek.
– Visszahíztam szinte mindent azóta, kiváló kondícióban vagyok, így már bátran vállalom a jubileumi bulit, amire nagyon készülünk. Az új időpont május ötödike, a helyszín a Budapest Aréna.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Kóbor János nem eszik olyan állatot, amelyik a rajzfilmekben beszél

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.