© 2018 Foodyny.

Televíziós műsorának köszönhetően Lilu bejárta szinte az egész világot. De nemcsak a tévézés vonzza az új tájak felfedezésére, hanem a kíváncsiság is: ez vezette például a Mount Everest alaptáborába és ez ösztönzi arra is, hogy utazásai során elmerüljön a helyi gasztronómia világában.

lilu1

Köztudottan nagy utazó. A gasztronómiai ízlése is olyan sokszínű, mint azok a csodás tájak, ahová eljutott?
– Igen, hiszen az adott ország kultúrájához nagyon szorosan hozzá tartozik, hogy milyen ételeket esznek, milyenek az ízek. Nyilván nem ettem Peruban sült tengerimalacot, mert az az európai gondolkodásba, ízlésvilágba nem fér bele, de egyébként, amit tudok, illetve amire lehetőségem adódik, azt megkóstolom.

Nemrégiben Kazahsztánban forgatott, az Instagramon pedig a kazahok vendégszeretét méltatta.
– Az valami csodálatos volt! Hihetetlenül szívélyesek voltak, nagy szeretettel fogadtak minket.

lilu2

Mi mindennel várták a stábot a helyiek?
– Három hatalmas asztal tele volt különféle ételekkel. Speciális fűszerezésű nyárs húsokat tálaltak fel nekünk, különleges szószokkal és öntetekkel. Kaptunk rengeteg salátát is, amiket kaporral ízesítettek. A közép-ázsiai, illetve az orosz konyha ízei is abszolút érezhetőek és fellelhetőek voltak ezekben az fogásokban.

Számos egzotikus országokban is megfordult már. Mennyire fogadja őszinte lelkesedéssel a helyi specialitásokat?
– Amiről tudom, hogy pontosan micsoda, és belefér az ízlésvilágomba, azt megeszem, akár a békát is. Megkóstoltam már természetesen olyan ételeket is, amelyeket nem tudtam teljesen azonosítani, de elsősorban azokat fogyasztom, amiket ismerek, még ha más fűszerekkel ízesítik is, mint itthon.

lilu3

Melyik ország gasztronómiája ragadta magával?
– Az orosz konyhát egyszerűen imádom! Moszkvában van egy olyan autentikus étterem, ahová mindig ellátogatok, ha ott járok. Ezen kívül kedvenceim közé tartozik az amerikai konyha is, egy igazán jó steakért vagy egy hamburgerért odavagyok. Amikor Argentínában jártunk, olyan finom steakeket ettünk, hogy azt éreztem, ezen el tudnék élni. Csodálatos volt! Beleszúrtuk a villánkat, és tudtuk, hogy itt valami olyan fantasztikus dolog fog történni, amire mindig emlékezni fogunk. Úgyhogy azt mondhatom, az argentin konyha is a szívem csücske, de ide sorolnám az olasz konyhát is, mert a tészták is a kedvenc ételeim közé tartoznak.

És mi a helyzet a hazai ízekkel? Szereti a magyaros ételeket?
– Nagyon szeretem, a kedvenc ételem az anyukám csirkepörköltje házi nokedlivel. Az egy tökéletes étel! De emellett anyukám rántott csirkéje is olyan, hogy amikor elutazom hosszabb időre, mindig vágyom rá. A gyermekkorom világát és ízeit idézik fel bennem, így ezek nem csupán ételek, hanem az életünk részei is.

lilu4

A hétköznapokban szokott sütni-főzni? Mennyire érzi magát otthonosan a konyhában?
– Sajnos nagyon rendszertelenül tudok főzni, hiszen össze-vissza érek rá a munkámból adódóan, de hétvégenként együtt szoktunk főzőcskézni, úgyhogy ez azért jelen van az életünkben. Amikor nagyon sűrűn dolgozom, ami gyakran előfordul, akkor anyukám főz a testvéremnek és nekem is, ez hatalmas segítség a mindennapjainkban.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.