© 2018 Foodyny.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja szeret, és tud is főzni, de sokszor úgy van vele, hogy az is elég, ha összedob magának egy lágytojást. Borisz viszont nem koplalhat.

FOTÓ: Bánsági Ildikó/facebook 

- Az állatorvos is megmondta, hogy a kutya és a cica nem ehetnek fűszereset, ezért nem jó nekik a maradék - mondja ismerősen búgó hangján, Bánsági Ildikó. - Ezért nekik külön főzök, természetesen Borisz és Csicsi a macska eszik először, és neki igyekszem majdnem mindennap új ételt készíteni.

Csicsi és Borisz akcióban 

Magamnak… nos szeretek főzni, de nem állok neki mindenáron. Mostanában az is elég, ha egy lágytojást főzök, nem vagyok nagyétkű. Ezzel együtt természetesen tudok főzni, két gyermeket neveltem fel, nem volt kérdés, hogy megtanulom vagy sem. Nálunk a hagyományos magyaros ízek mennek és mentek régebben is, a főzelékek, a töltött paprika, a pörköltek, a húsleves, a krumplileves - szinte mindent szeretünk. A fiam imádja a csípőset, nálunk a lecsó például bogyiszlói paprikából készül - meséli Ildikó. - A lányom viszont a salátákért és a tengeri herkentyűkért van oda. A két gyerekem egyébként mindig különböző dolgot kívánt és evett. Így tanultam meg szinte mindent megfőzni.

A színésznő az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai művész, filmekben és színházban is játszik. Kíváncsiak voltunk, hogy a sok elfoglaltsága mellett mikor van ideje a konyhában tevékenykedni.
- A főzőtudományom azzal kezdődött, hogy fiatal koromban napoztam, és szembejött velem egy karalábé. Nézegettem, és arra gondoltam, valahogy ezt el kellene készíteni. Belefogtam, a többi pedig már jött magától. Egy pár év múlva már a húsokhoz is elég jól értettem - teszi hozzá nevetve. - Mostanában azonban már közel sem főzök annyiszor, mint régen. A könnyű és gyorsan készülő ételeket szeretem, a korhelyleves az egyik kedvencem például, azt viszonylag sűrűn eszem. A főzéssel egyébként az a problémám - veti közbe -, hogy nem tudok kis adagokat készíteni. Megszoktam, hogy legalább négy-öt emberre főzök és, ezt sajnos nem tudom átprogramozni a fejemben, pedig a gyerekeim már rég kirepültek, felesleges ennyi étel itthon.

A művésznő azt is elárulta a Foodynynek, hogy újabban szívesen kísérletezik a reformkonyha megoldásaival.
- Ha egy kollégától azt hallom, hogy nem cukorral vagy finomított fehér liszttel főz, elkérem tőle a receptet, mert kíváncsi vagyok, nekem vajon sikerül-e ezeket a számomra újdonságnak számító ételeket elkészítenem. Palacsintát sütök rizslisztből, egész komoly nekibuzdulásaim vannak, a legújabb, amivel kísérletezem, a saját magával sűrített főzelék. Ezek egészséges és nem hizlaló ételek, emellett remek időtöltés az új receptek felfedezése. Persze - teszi hozzá végezetül - ezekből sem tudok egy személyre főzni. Valamiért nekem csak nagy adagok sikerülnek.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Ismeretlen, mégis ismerős ételek

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.