© 2018 Foodyny.

A világhírű magyar artista élete hét évvel ezelőtt gyökeresen megváltozott: életmódot váltott, áttért a ketogén diétára, aminek köszönhetően soha nem érezte magát olyan egészségesnek, mint most. A többszörös Guinness rekorder művésszel az eltelt időszak tapasztalatairól és az étkezési szokásairól beszélgettünk.

rippel2

– Egy eléggé leépülő fázisban voltam akkor, amikor megismerkedtem ezzel a rendszerrel – mondja Rippel Ferenc, akinél több mint hét évvel ezelőtt kezdtek kellemetlen tünetek előjönni. Meg kellett küzdenie az állandó szédüléssel, fejfájásokkal, alvási problémákkal a reflux-szal és más emésztési gondokkal is.

– Aztán jöttek a különböző alsó és felső endoszkópos vizsgálatok, amiknek az eredményei előrevetítették a későbbi gyógyszerhasználatot is magyarázza.

Savlekötőt kezdett szedni, amitől megváltozott a vérnyomása, kedvezőtlenül befolyásolta a szívritmusát, felmerült a vérhígító szedésének a szükségessége is.

– Ekkor ismertem fel azt, hogy változtatnom, kell, hiszen a tudomány jelen állása szerint 120-150 évig élnek a sejtjeink. Akkor én ennek a kornak az egyharmadánál miért kezdenék el leépülni? Miért halunk meg Magyarországon átlagosan 65 évesen? – tette fel magának a kérdéseket, majd döntött: gyökeresen megváltoztatja az életét.

Elkezdett tanulni a szervezet működéséről, kezdte megérteni a bennünk lezajló folyamatokat, ma pedig már a Kaliforniai Egyetem Biokémiai szakának hallgatójaként mélyül el az emberi test sejtszintű működésében. A tanulási folyamat során találkozott a ketogén diétával, és rájött arra, hogy amennyiben a szervezettől megvonja a szénhidrátot, az hálás lesz azért, hogy nem kell a magas vércukorszint miatt rengeteg inzulint kibocsátania.

rippel1

– A szervezet ekkor a lebontás helyett az építésre tud koncentrálni – teszi hozzá.

Az életmódrendszer persze rendkívül sokrétű, és tudományos szempontból számos előnnyel is rendelkezik. Az alap ketogén diéta azonban az artista számára önmagában nem volt kielégítő, ezért tovább szigorította a betartandó táplálkozási szabályokat. A ketogén diétát paleolit táplálkozással ötvözi annak érdekében, hogy ideális életvitelt tudjon kialakítani a maga számára.

– A paleo rendszer nagyon sok mindenben jó, hiszen sok mindent kiszűr, viszont önmagában kevés. A kettő kombinációja azonban tökéletes – mondja.

Példaként említi, hogy a ketogén diéta megenged számos magas zsírtartalmú ételt is, illetve ott van többek között a laktóz és a tejben lévő kazein, amikre az artista szerint a lebontó enzimek hiánya miatt a szervezetnek nincs szüksége.

– Korábban rengeteg szénhidrátot ettem, emellett pedig sószegényen, koleszterinszegényen étkeztem, miközben étrendemet telepakoltam tejtermékekkel, mert azt hallottam, hogy a tejben lévő kalcium milyen fontos – sorolja azokat a szokásokat, amiket azonnal megváltoztatott az új életmódrendszer hatására.

rippel3

Persze a kezdeti időszak számára is tartogatott nehézségeket és kellemetlen tüneteket, ezeket a tudomány ketoflow néven ismeri, így a fejfájás, a szédülés, az acetonos lehelet és a kedvetlenség őt is utolérte. Ma már a tapasztalatai alapján ezt az időszakot három-négy napra le tudná csökkenteni, akkor azonban körülbelül egy hónap kellett ahhoz, hogy túljusson az életmódváltás nehezebb szakaszán.

– Most ott tartok, hogy soha nem voltam még ilyen egészséges, fiatalos, gyors, lendületes – mutat rá.

Rippel Ferenc úgynevezett 16:8-as étkezési ablakot tart be, eszerint 16 órán át hagyja, hogy a szervezete emésszen és pihenjen, hogy aztán átléphessen egy picit az éhezésnek abba a fázisába, amelyet az artista időszakos böjtnek nevez. Ekkor a szervezet már az elraktározott tartalékokhoz nyúl, vagyis beindítja a zsírégetési folyamatot.

rippel4

Az artista napja a pihentető alvást követően egy pohár sós vízzel indul, mivel azt vallja, hogy a szervezetének hatalmas szüksége van rá, ezután pedig akkor eszik, amikor a szervezete tápanyaghiányt jelez. A reggeli órákban elmaradhatatlan a zöld smoothie-ja, később pedig előszeretettel fogyaszt baconos tojásrántottát, hagymával, zöldségekkel, avokádóval, esetleg készít hozzá lenmaglepényt is.

– Ma reggel például kilenc órakor indultam el otthonról, beraktam egy kis dobozkába mindenféle zöldséget és egy kis szalonnát – meséli a napját, majd hozzáteszi, ha az üzleti megbeszélése egy étteremben zajlik, akkor például lazacot eszik rukkolás zöld salátával, amit jól meglocsol olívaolajjal. – Szeretek jókat enni – húzza alá, majd hozzáteszi, hogy amikor napközben elfogy a reggeli energiája, akkor eszik egy jó kis csirkepörköltet, egy pacalt, csak a köreteket cserélte le.

– Farkaséhség, bezabálás, kajakóma. Ez az a hármas, amiben az emberek túlnyomó többsége hintázik magyarázza, majd hozzáteszi: az ő szervezete ezt már hét éve nem ismeri, és a tapasztalatai alapján a teste hálás érte. Nem csoda, hogy Guninness rekord helyett ezúttal új célt tűzött ki maga elé.

- GO100, vagyis cél a száz év mondja mosolyogva.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Bíró Ica: Amit kívánunk, az egészségünkre válik

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.