Voith Ági, Jászai Mari-díjas színésznő szívesen lenne kreatív, de nincs miért: a család elvárja tőle, hogy kizárólag magyaros ételeket tegyen le az asztalra.
- Állandóan rántotthúst kell csinálnom! – meséli nevetve a művésznő. – Ebben a családban nem is lehet mást! Mindenkinek az a kedvence és persze én is szeretem, de nekem elég lenne, ha havonta kétszer ennék. Ehhez képest minden vasárnap el kell készíteni, mert ez a kívánság. A családom minden tagja és én is a magyaros ételeket szeretjük a legjobban, jellemzően azt is esszük. Amire a legbüszkébb vagyok, az a töltöttkáposztám. Az világbajnok! A dédanyámtól örököltem a receptjét, a mai napig az alapján készül, és tényleg fantasztikus íze van.
Ez egy 150 éves recept egyébként, amit a művésznő egy pár ávvel ezelőtt mindenki számára elérhetővé tett a neten. Azt mondja, nem sajnálja, hogy kiadta a családi titkot, hiszen örömet szerzett vele nagyon sok embernek. Állítólag tucatjával jöttek a visszajelzések, hogy tényleg egészen elképesztő a dédi, hatféle sertéshúsból készült receptje.
A művésznő, családja chili paprikával készíti, de aki nem szereti csípősen, annak sem kell megijednie, anélkül is fantasztikus. A füstölt házi szalonna bőrét feltétlenül érdemes felhasználnunk a káposzta készítésénél, mert az értékes pörzsanyagok mellett, kellemes füstös ízt ad a székelykáposztának.
Hozzávalók / 8 adag:
Elkészítés
A sertésköröm akkor jó, amikor már a hús teljesen leválik a csontjáról. A kész székelykáposztát bőséges tejföllel és puha házi kenyérrel kínáljuk.
ZsÉ
Olvasásra ajánljuk még: