A színész azt gondolta, hogy majd a hazai gasztronómia alappillérével, a paprikával lepi meg a vendéglátóit, de nagyot kellett csalódnia: őt lepték meg olyan ételekkel, amelyekről még csak nem is hallott.
A TV2 celeb kalandtúráján hét páros vett részt, a feladatuk pedig az volt, hogy körbejárják Ázsiát. A napi egy dolláron kívül sem pénzük, sem telefonjuk nem volt, csak a stábtól kapott korlátozott hozzáféréssel rendelkező készüléket használhatták, amelyre a különböző feladatok, úti célokról szóló üzenetek érkeztek. A helyiek jóindulatán múlt, hogy fedél alatt hajthatták álomra a fejüket, vagy egyáltalán lezuhanyozhattak valahol. A főhősünk az elképesztő kalandokról, és azon belül is a gasztronómiai élményeiről, őszintén mesélt a Foodyny kíváncsi ügynökének.
FOTO: TV2
R. Kárpáti Péter otthonosan mozog a konyhában, a bográcsozásnak pedig lassan mestere lesz, évek óta alkot egy csapatot a szintén színész Domokos László aranyérmes séffel és Faragó András Topival. Nyaranta rendszeresen járják az országot, ahol különböző főzőversenyeken vesznek részt, és rendszerint igen jó helyezéseket érnek el.
– Azt gondolom, hogy az tud főzni, aki bármilyen véletlenszerűen megtalált alapanyagból ételt tud készíteni. Én még nem vagyok ezen a szinten – mondja a Foodynynek R. Kárpáti. – Azokat az ételek azonban, melyeket meg tudok csinálni, legalábbis a visszajelzések szerint, jól csinálom. Az egyik ilyen kedvencem a fokhagymás, tejfölös paprikás csirke, friss uborkasalátával. Minden ételemet, így ezt is szigorúan zsírral készítem, nálunk nincs olaj. A nagymamámtól tanultam egyébként ezt a receptet, sok másikon kívül, még gyermekkoromban, vidéken. Órákon át csak néztem, ahogy a sparhelten főzi a finomabbnál finomabb falatokat. Kedves emlék.
Ahogy a színész egyre jobban belejön az általa készített ételek történeteibe, a Foodyny ügynöke azt érzi, nem írásban, hanem inkább hangfájlban kellene az olvasóink elé tárni ezeket a sztorikat, mert Péter olyan élvezettel magyaráz, hogy összefut a szánkban a nyál.
– Nemrég itthon főztem egy gombapörköltet – folytatja az Ázsia Expressz versenyzője. – Ötféle gombából, eredetileg tojással szoktam, de az utóbbit most nem tettem bele, volt viszont benne apróra vágott petrezselyem és madársaláta is, ezeket ressre főztem, majd tejszínnel húztam föl az egészet. Hát az valami mennyei volt! – teszi hozzá.
FOTO: TV2
R. Kárpáti Péter arra számított, hogy a TV2 celeb kalandtúráján is lesz lehetősége főzni, de csalatkoznia kellett kellett: nemhogy főzni nem tudott, alig evett. Olyan ételekkel kínálták, amelyektől a szőr felállt a hátán, de jó képet kellett vágnia mindenhez, mert vendégségben voltak.
– Nagyon aranyos családok adtak nekünk szállást, csak hálásak lehettünk nekik – meséli. – Aztán kaptunk olyan csirkeételeket, amelyekben félig nyers volt a hús… Képzelhetik, milyen volt nyájasan mosolyogva rágcsálni, nehogy megsértsük őket. Az egyik legkülönösebb étel, amit kint kóstoltam, a sóba mártogatott ananász volt. Náluk ez a gyümölcs tucattermék, és szerintem már évszázadok óta unják az édes ízét, ezért találhatták ki, hogy besózzák. Fura egy íze volt, az biztos, de megettem.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Berki kutyát evett