eggs_benedict_házi_tojás_kép1.JPG

Maradjunk a reggeliknél egy gondolat erejéig, aztán később úgyis többször vissza fogok még ide kanyarodni, hiszen, ahogy azt már korábban jeleztem, ez a kedvenc étkezésem. A legjobb reggelik mindig a ráérősek, a hétvégi brunch alkalmával van ideje az embernek, hogy valamit villantson szeretteinek. Az eggs benedict számomra ilyen: időigényes, ellenben mutatós és fantasztikusan finom. Tojás, bacon, vaj... ez már rossz nem lehet. Honnan is ered az eggs benedict vagy másnéven benedek tojás kultusza?

Benedict úr (Lemuel Benedict) 1894-ben, másnaposan betért a híres New York-i Waldorf Astoria szállodába és kért egy vajas pirítóst szalonnával, buggyantott tojással és hollandi mártással. Oscar Waldorfnak ez a kombináció annyira elnyerte a tetszését, hogy egy kis változtatással (sonkával és english muffinnal tálalva) azonnal az étlapra tette.

Egy emlékezetes alkalom volt, mikor egy augusztusi reggelen benedek tojást készítettem a családi nyaralónkban. A reggeli különlegességét az adta, hogy a közeli téren lévő kispiacon vettem hozzá a tojást Jani bácsitól. Jani bácsinál kint kapirgálnak a tyúkok az udvaron, úgyhogy ez a tojás még az átlag bio tojásoknál is sárgább és finomabb! Elképesztő, máshol nem találkoztam még ilyen minőséggel, pedig mindig törekszem rá, hogy jó alapanyagokat vásároljak.
Az egyszerűség kedvéért nem készítettem english muffint, hanem sima fonott kalács került a tojás alá és angol szalonna helyett bacont használtam. Íme az én verzióm:

Hozzávalók (2 személyre):

  • 4 egész tojás
  • 2 sárgája
  • 4 szelet fonott kalács
  • 4-6 szelet bacon
  • fehérborecet vagy tárkonyecet
  • fél citrom leve
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • só, tört fekete bors, csipet cukor, őrölt fehér bors

eggs_benedict_házi_tojás_kép2.JPG

Egy magasfalú lábosban vizet forralok.
Közben a bacon szeletek mind a két oldalát egy serpenyőben jól lepirítom, majd félreteszem itatóspapírra és a visszamaradt zsírban megpirítom a kalácsokat.
Amikor felforrt a víz, adok hozzá egy nagy löttyintésnyi tárkonyecetet és bátran sózom. A hőt visszaveszem a lábos alatt, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön. Megkavarom a vizet, hogy örvény keletkezzen és egy kávéscsészébe felütöm a tojást, majd az örvénybe lassan egyesével beleöntöm a tojásokat. 2-2 percig főzöm (posírozom) őket.
Amíg a tojások elkészülnek, elkészítem a hollandi mártást. Egy hőálló üvegedénybe (amit majd vízgőz fölé tudok helyezni) beleteszem a két tojássárgáját, adok hozzá 1-1 evőkanál vizet és tárkonyecetet, 1 csipet cukrot és sózom. Jól elkeverem és vízgőz fölé helyezem. Folyamatos kevergetéssel habosra keverem. Levéve a gőzről, az olvasztott vajat folyamatosan adagolva hozzákeverem. Alaposan felhabosítom, míg krémes állaga nem lesz. A végén sóval (ha még szükséges), fehérborssal és frissen facsart citromlével ízesítem.

A lepirított kalácsokra ráhelyezem a bacon szeleteket és kalácsonként egy-egy buggyantott tojást. A tojást sózzuk, majd a hollandi mártásból bőven kanalazunk rá. A végén frissen tört fekete borssal ízesítjük és egyben díszítjük.

eggs_benedict_házi_tojás_kép3.JPG

Megjegyzés: eggs benedict is egy olyan reggeli, amit lehet variálni. Aki nem eszik húst, az bacon helyett tegyen a kalácsra füstölt lazacot, vagy a vegetáriánusok pároljanak egy kevés spenótot fokhagymával, és azt helyezzék a kalácsra. Kedvünk szerint fűszerezhetjük a hollandit is sáfránnyal, kaporral vagy akár cayenne-borssal. Minderről bővebben majd a későbbiekben írok! 

Tóth Marci

Kapcsolódó cikkjeink: Marci blogja

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.