© 2022 Foodyny.

Steakes2.jpg

Úgy gondolom, hogy még sokat fogok írni a Fény utcai piacról és úgy összeségében a piacokról. Ha külföldön vagyok és időm engedi, akkor mindig találok egy olyan csapattársat, akivel kisétálunk a helyi piacra és szemügyre vesszük a másik kúltúra termékeit, alapanyagait.
Szeretek piacra járni, életforma. Szeretek a kofákkal elbeszélgetni, tanácsot kérni, ismerkedni, ötleteket gyűjteni. Az első kerületben nőttem fel és hozzánk a Fény utcai piac volt a legközelebb, bárhova is költöztem, mindig visszajártam. A kedvencem!

Valószínüleg a piacra járást, mint olyat édesapámtól örököltem, aki minden szombaton reggel a piacon kezdi napját idestova 30-35 éve. Mikor még otthon laktam, gyakran én is elkísértem és megbizonyosodtam róla, hogy ő mindig „alulról kapja a húst” vagy „hátulról az igazán frisset”. Manapság, ha találkozom vele szombat reggel, akkor csak ennyit mond: „Marcikám! A harmadik emeletre nem jövök veled, mert ott a lángosozó, amit jobb ha távolról elkerülök, nehogy kísértésbe essek!” 
Szombaton nem volt meccsem, így keresztlányommal mentem piacra, bízva, hogy az imént említett lángosozóba reggelire elfogyaszthatunk a nagy hidegben közösen egy sajtos-tejfölös (fokhagymás!) lángost. Szomorúan kellett közölnöm vele, hogy betegség miatt zárva, ahogy a képeken is látszik nem csak az én bánatomra.

Lángosozó2.jpg

Lángosozó1.jpg
Utunkat a Bálint Kert felé vettük, ahol vásároltunk a csodálatos céklákból, többféle kelbimbóból és salátákból. A mustárlevél-salátájuk valami eszméletlen finom volt, pici ecettel és olíva olajjal fogyasztottam. Bálint Kertről azt kell tudni, hogy teljesen vegyszermentes családi gazdaságot üzemeltetnek, az ilyet támogatom, amikor csak tehetem. Nyílegyenessárgarépát itt nem kap az ember!

Bálint_Kert2.jpg
Elmentünk még a túrót, joghurtot és sajtot venni a főbejárathoz és természetesen a krumplishoz. Én már csak így hívom, hiszen ezen a standon csak és kizárólag burgonyaféléket lehet kapni. Narancssárga húsú édesburgonyát vettem. Kihagyhatatlan ez a hely is!
Hús részlegnél zártuk a napot, méghozzá a Steakesnél. Rácz Attila hús pultja önmagáért beszél. Van itt minden, amire egy húskedvelőnek igénye van. Egész csontos csirkemellett vettem, egy kóstolónyi előre szuvidált oldalast, és ami a lényeg, egy csodálatos érlelt Rib eye steaket, amiről majd később írok, most legyen elég csak a látványa.

RibEye1.jpg
Attila húsáruival a Pasarét Bisztróban ismerkedtem meg a nyár folyamán, amikor ott tanultam, dolgoztam. Emlékszem, nem egy db csontos csirkemellet kellett feldolgoznom akkor, hanem vagy 20-30 darabot kétnaponta. 

Összefoglalva én csak azt tudom mondani, hogy járjatok piacra, mert piacra járni jó, stílusos. A gyerekek is nagyon élvezik, ezt tanúsíthatom. Igaz lángos helyett egy kakaós csigára a Pékműhelybe be kellett térnünk a vásárlás végén, mert ugye ott a legjobb!

Tóth Marci

Kapcsolódó cikkjeink: Marci blogja

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.