© 2018 Foodyny.

Egy vacsora során ismerkedtem meg Garami Gábor rádiós műsorvezetővel, a Potyautas Youtube csatorna házigazdájával. Beszélgettünk, és természetesen szóba került a gasztronómia is. Megtudtam tőle, hogy vegetáriánus, sőt inkább törekszik a vegán étrendre. Bár ezek a fogalmak egyre elterjedtebbek, azért nem árt tisztázni a különbséget: a vegetáriánusságról általánosságban azt kell tudni, hogy bár sok irányzata van, a közös bennük, hogy a követői nem esznek húst. A vegánok viszont semmilyen állati eredetű ételt – tojást és tejterméket – nem fogyasztanak.

Húsevőként rendkívül izgalmasnak tartom, hogy miként lehet ízletes és tápláló ételt készíteni állati eredetű alapanyagok nélkül, így amikor Gábort a kedvenc ételeiről faggattam, és kiderült, hogy leginkább az ázsiai, azon belül is az indiai, jó fűszeres, csípős ételeket szereti, rögtön beindult a fantáziám. Versenyző vagyok, ki nem hagyok egy ilyen kalandot: főzni valamit, ami vegán, lehetőleg indiai (tehát fűszeres és csípős), de azért tartalmazzon egy sportoló számára is elegendő fehérjét és rostot.

dahl1

Az Indiában dahlnak nevezett raguszerű ételre esett a választásom, amely rendkívül változatos, tartalmas egytálétel. Meghatározó eleme az indiai fűszerek mellett az, hogy mindig valamilyen hüvelyes zöldségből készül. A dahlt basmati rizzsel, gőzölt citromos brokkolival, valamint pirított shitake gombával tálaltam, de elkészítettem mellé az indiaiak kedvenc kenyerét, a naant is. A végeredményt Gáboron teszteltem. Kérdezzétek meg tőle, hogy ízlett neki Tóth Marci főztje, annyi biztos, hogy a tányéron semmi sem maradt. ☺

Azt viszont egyikünk sem tudta eldönteni, kell-e hozzá naan, vagy elég a rizs-zöldségköret. Úgyhogy nagyon várom a visszajelzéseket, kinek melyik kombináció jött be! ☺

Sárgaborsó-dahl

dahl2

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgaborsó (egy éjszakára vízbe áztatva)
  • 1 konzerv kókusztej (400ml)
  • 1 közepes brokkoli
  • 5 kisebb sárgarépa
  • 1 fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 egész csilipaprika
  • 1 közepes darab gyömbér
  • 1 egész édesburgonya
  • shitake gomba
  • rizs
  • 2 kk. garam masala
  • 1,5 kk. kurkuma
  • 1 kk. római kömény
  • 1 kk. curry por
  • 2 db babérlevél
  • 1 nagy evőkanál paradicsompüré
  • 1 csokor koriander
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • 1 db bio leveskocka

Naan (4db)

  • 125 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 ml hideg víz
  • 1 kk. olívaolaj
  • nagy csipet só

Elkészítés

A naan hozzávalóit összegyúrjuk, gombóccá formáljuk és fóliába csomagolva félretesszük pihenni.

A sárgaborsó levét leöntjük, és friss vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a kurkuma felét és a római köményt, sózzuk, borsozzuk. Félkeményre főzzük, ami nálam körülbelül a víz felforralásától számítva 10 perc volt. Leszűrjük, a főzővizet kiöntjük. (Ugyan a sárgaborsó esetében akár működhet a dahl áztatás és előfőzés nélkül is, de tapasztalataim szerint a hüvelyesek jóval könnyebben emészthetők lesznek a készételben, ha ezt a két lépést nem hagyjuk ki.)

A brokkolit 12 perc alatt puhára, de még haraphatóra gőzöljük, esetleg megsütjük.

Közben egy serpenyőben olívaolajon elkezdjük pirítani az apróra felkockázott hagymát, a sárgarépát. Rövidebb pirítás után aprított fokhagymát, gyömbért és egy egész csilit adunk hozzá, majd a fűszereket és a paradicsompürét. Ezekkel együtt bátran tovább pirítjuk. A félkeményre főzött sárgaborsót hozzáadjuk, belemorzsolunk egy bio leveskockát, és felöntjük egy kevés vízzel, majd puhára főzzük. A koriander szárát apróra vágjuk, az édesburgonyát felkockázzuk, hozzáadjuk a sárgaborsóhoz. Amikor az édesburgonya is megpuhult, akkor keverjük hozzá a kókusztejet, amivel már csak egyet rottyantunk az egészen. Frissen facsart citromlével állítjuk be a savasságát.

dahl4

A naan tésztáját négyfelé osztjuk, vékony kör alakú lapokra nyújtjuk, és tűzforró, száraz serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.

Tálalás előtt a shitake gombákat egy forró serpenyőben (én egyszerűen azt használtam, amiben a naan lapokat sütöttem) körbepirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A brokkolit szintén pár csepp citrommal ízesítjük, megsózzuk.

dahl3

A dahlra friss korianderlevelet szórunk tálaláskor. Sokat dob rajta, ha tálaláskor egy evőkanál (szója vagy zab) joghurtot is teszünk hozzá.

dahl5

dahl6

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.