© 2018 Foodyny.

Nemrég az égetett tésztát édes verzióban készítettem el képviselőfánk formájában. Arra gondoltam, hogy elkészítem a másik közkedvelt formáját a sajttal kevertet, a gougère-t (ejtsd: guzser). Hívhatnánk a franciák pogácsájának vagy sajtos fánkjuknak akár, mely eredetileg Burgundiából származik.

Az eredeti receptben, a leggyakrabban alkalmazott sajtok az ementáli, a comté és a gruyére (ejtsd: grüjer), de más sajtokat is kipróbálhatunk, csak ügyeljünk rá, hogy kellően karakteres legyen az ízük.

Családon belül egy születésnapot ünnepeltünk, így adva volt az alkalom, hogy kipróbáljam a „sajtos fánkot”. Szerintem bevált, kellően levegős lett és még ropogott is egyet, amikor ráharaptunk. Egyszerűsége az előnye, viszont a hátránya, hogy hamar elfogy... :)

Gougeres5

Nem kell hozzá más, csak egy lábos, egy fakanál, egy tepsi és egy habzsák!

Ismertétek ezt a francia vendégvárót?                 

Gougeres1


Hozzávalók:

  • 125 ml tej (min 2,8 %)
  • 200 ml víz
  • 150 g finomliszt
  • 1 csipet cukor
  • 1 lapos tk. só
  • 100 g vaj
  • 4-5 tojás + 1 a kenéshez
  • 20 dkg sajt (gruyer, vagy ementáli vagy parmezán) + 5 dkg a tetejére szórni

Egy lábosban összemelegítjük a tejet, a vizet, a csipet cukrot, a sót és a vajat. Amikor felforrt, hozzáadjuk a lisztet és párpercen keresztül egy fakanál segítségével, határozott mozdulatokkal a lábos széléhez „égetjük”. Addig keverjük, amíg az edény falától a tészta el nem válik.

Áttöltjük keverőtálba és a tojásokat egyesével hozzáadjuk. Minden egyes tojást külön-külön jól eldolgozunk a tésztában. Végén adagoljuk hozzá a reszelt sajtot, amit szintén jól eldolgozunk. A masszát habzsákba töltjük és sütő papírral bélelt tepsire, diónyi méretű adagokat nyomunk egymástól 2-3 cm távolságra. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd nyitott sütőben további 10 percet szárítjuk.

Gougeres2

Gougeres3

Gougeres4

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.