Nemrég az égetett tésztát édes verzióban készítettem el képviselőfánk formájában. Arra gondoltam, hogy elkészítem a másik közkedvelt formáját a sajttal kevertet, a gougère-t (ejtsd: guzser). Hívhatnánk a franciák pogácsájának vagy sajtos fánkjuknak akár, mely eredetileg Burgundiából származik.
Az eredeti receptben, a leggyakrabban alkalmazott sajtok az ementáli, a comté és a gruyére (ejtsd: grüjer), de más sajtokat is kipróbálhatunk, csak ügyeljünk rá, hogy kellően karakteres legyen az ízük.
Családon belül egy születésnapot ünnepeltünk, így adva volt az alkalom, hogy kipróbáljam a „sajtos fánkot”. Szerintem bevált, kellően levegős lett és még ropogott is egyet, amikor ráharaptunk. Egyszerűsége az előnye, viszont a hátránya, hogy hamar elfogy... :)
Nem kell hozzá más, csak egy lábos, egy fakanál, egy tepsi és egy habzsák!
Ismertétek ezt a francia vendégvárót?
Hozzávalók:
Egy lábosban összemelegítjük a tejet, a vizet, a csipet cukrot, a sót és a vajat. Amikor felforrt, hozzáadjuk a lisztet és párpercen keresztül egy fakanál segítségével, határozott mozdulatokkal a lábos széléhez „égetjük”. Addig keverjük, amíg az edény falától a tészta el nem válik.
Áttöltjük keverőtálba és a tojásokat egyesével hozzáadjuk. Minden egyes tojást külön-külön jól eldolgozunk a tésztában. Végén adagoljuk hozzá a reszelt sajtot, amit szintén jól eldolgozunk. A masszát habzsákba töltjük és sütő papírral bélelt tepsire, diónyi méretű adagokat nyomunk egymástól 2-3 cm távolságra. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd nyitott sütőben további 10 percet szárítjuk.
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marcitól Risztov Évinek