Egy hete érkeztem Málta szigetére, ahol nyaranta rendezik meg a vízilabda bajnokságot, és ebben a szezonban, Valletta csapatának vagyok a külföldi játékosa. Immáron ez az ötödik (nem számolva a nyaralásokat és a junior Európa Bajnokságot) alkalom, hogy visszatérek, és mint idegenlégiós segítem aktuális csapatomat a minél jobb szereplés érdekében. Mondhatni ismerem a helyet, ismerem az embereket, szeretek itt élni!
Lakásomat elfoglaltam, kezdek berendezkedni, megvettem a szükséges dolgokat és pár napja elindultam nagybevásárlásra, hogy a „spájz” se maradjon üresen. Vásárlásom vége felé a halas pulthoz közeledtem, amikor láttam a friss fekete kagylókat kipakolni. Rögtön vettem is belőle, majd gyorsan visszaszaladtam a zöldségosztályra chiliért, citromért és petrezselyemért. Már a pénztárnál összefolyt a nyál a számban,csak az ebédre és a kagylós tésztára gondoltam.
Valószínűleg nem ez lesz az utolsó tenger gyümölcsei receptem a nyárból, hiszen feltett szándékom, hogy megtanuljak újabb, és újabb tengeri ételeket elkészíteni. Szokásomtól eltérően most nem adok meg pontos mennyiségeket, hiszen mindet érzésre csináltam. A képeken látszik, miből mennyit használtam.
Hozzávalók
kagyló
spagetti tészta
chili
fokhagyma
petrezselyem
fehérbor
koktél-paradicsom
citrom
A tésztát lobogó sós vízbe tesszük főzni. A csomagoláson feltüntetett főzési idő előtt egy perccel szoktam kivenni a tésztát a vízből. Ennyi idő alatt a kagylók is szépen ki fognak nyílni.
Mindent előkészítünk, azaz a kagylót átöblítjük, megtisztítjuk a zöldes, algás résztől és átválogatjuk. Ami a főzés előtt már kinyílt azt kidobjuk. A chilit kimagozzuk és felkockázzuk, a fokhagymát felkarikázzuk, a koktél paradicsomokat félbe vágjuk. Serpenyőben (olyat használjunk, aminek van fedele – ez fontos!) olíva olajat hevítünk, beletesszük a chilit és a fokhagymát, majd egy perccel rá a koktél parikat és nem sokkal utána jöhet a kagyló is. Meglocsoljuk egy kevés fehér borral és rögtön lefedjük. 3-4 percig fedő alatt pároljuk, ez idő alatt a kagylók kinyílnak. Közben a petrezselymet felaprítjuk. Amikor a kagylók kinyíltak, megszórjuk petrezselyemmel, reszelünk bele citromhéjat, facsarunk rá a citromból is, és összeforgatjuk az addigra kifőzött tésztával. Kevés extra szűz olíva olajjal gazdagítjuk tálaláskor!
Megjegyzés: azokat a kagylókat, amik nem nyíltak ki főzés során, azokat ne erőltessük, ne együk meg!
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Zöldséges kölessel töltött tök