Itthon a gomba nagyjából egyenlő a csiperkével. Ezt töltjük, rántjuk, grillezzük, készítjük el levesnek, vagy pörköltnek. Pedig számos finom gomba létezik még, amik a hazai erdőkben is megteremnek.
Az persze előnyben van, aki ismeri a fajtákat és maga is szeret/tud gombászni, hiszen így bármilyen ehető gombához hozzájuthat. Aki azonban nem szakértője a témának, például a Fővám téri csarnokban talál friss erdei gombákat a Triffla üzletben. Mindig az évszaknak megfelelően azokat a fajtákat, amik a természetben megtalálhatók.
Ezeket a gombákat vétek rántani, olyan ételekhez használjuk, amik minimális hőkezeléssel járnak, azaz nem főzzük őket agyon. Fogyaszthatjuk őket nyersen hajszál véknyra vágva fűszeres olajjal, vagy ecettel meglocsolva, grillezhetjük őket 1-2 percig, így lehet köret, vagy tehetjük salátákba. Ha pedig vegyesen használjuk, olyan finom, krémes tésztaételt készíthetünk belőlük, mint ami most következik.
Hozzávalók – 2 személynek
Elkészítés
A gombákat mosd meg, ha szükséges, és a nagyobb darabokat vágd félbe. A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel, és futtasd meg egy kis olívaolajon. Add hozzá a gombát, pirítsd egy kicsit, majd sózd meg, amitől levet ereszt. Borsozd és ízesítsd kakukkfűvel, majd párold 8-10 percig. Közben sós vízben főzd ki a tésztát. Ha elkészült, add a gombához, tegyél bele 1-2 kanállal a főzővízből is, majd forgasd bele a parmezánt is.
Extra adag parmezánnal megszórva tálald.
Forrás: http://varosikonyha.blog.hu