Télen - és nem csak a karácsonyi időszakban - nem tudunk úgy végigmenni egy utcán, hogy ne lehetne valahol forralt bort kapni. A gőzölgő fűszeres italnak ma számos verziója létezik. Mondhatnánk azt is, hogy ahány ház, annyi féle a forralt bor, és talán nem is járunk messze az igazságtól.
A még a római időkből származó meleg bort szinte mindenhol fogyasztják Európában. A szegfűszeg és fahéj mellett ízesítik más fűszerekkel (szerecsendióval, kardamommal, gyömbérrel) és gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel.
A svéd verzió ennél azonban kicsit keményebb - talán azért mert ott hidegebb van - hiszen narancslikőrt és vodkát, vagy konyakot kevernek hozzá. Tálaláskor a pohárba mazsolát és felszeletelt mandulát tesznek, amit elfogyasztanak, miután megitták az italt.
Az Ikeában is lehet kapni előre bekevert Glöggöt, amit otthon elég csak felmelegíteni, de akár magunk is elkészíthetjük.
Hozzávalók - 2 személynek
Elkészítés
A hozzávalókat tedd egy lábosba, és kis lángon főzd őket össze 20-25 perc alatt. Vigyázz, ne forrjon, mert akkor elillan belőle az alkoholtartalom és értékes aromák is.
Vegyél két hőálló bögrét, tegyél mindegyikbe egy-egy kávéskanál mazsolát és szeletelt mandulát, majd öntsd rá a forró glöggöt.
Egészségetekre!
Forrás: http://varosikonyha.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Kincset érő tequila