© 2022 Foodyny.

Ismét szeretnék megcáfolni egy tévhitet, mégpedig azt, hogy a piskótasütés roppant bonyolult, és nagy tudást igénylő feladat.

Vannak ételek, melyek készítését legendák övezik, általában arról, hogy mennyire nehéz, kezdőknek nem ajánlott, mert nagy gyakorlatot igényelnek, sőt még a profik is sokszor elrontják. Ilyen például a szalagos fánk, amire korábban már rácáfoltam, és másik pedig a piskóta.

Korábban én is mindig bolti piskótalapot vettem, ha tortát készítettem, mert nem akartam belevágni egy roppant nehéz műveletbe, hogy végül ott álljak majd piskóta nélkül egy halom tortakrémmel. Az utóbbi időben azonban többször vettem annyira rossz minőségű „instant” piskótát, hogy a legfinomabb krém sem segített: a végeredmény mindig borzalmas lett. Ezért a hétvégére, az unokahúgom által rendelt tortához úgy döntöttem, magam sütöm meg a piskótát.

Nyár óra nagy sláger nálunk From Juci mogyorókrémes-mascarponés tortája, amihez Juci egy piskóta receptet is ad, ami legalább annyira könnyű, mint a krém, csak oda kell figyelni néhány apróságra.

piskota

A piskóta nem más, mint majd egy tucat tojás, kevés cukor és liszt keveréke. A titka pedig abban áll, hogy a tojások jól legyenek kikeverve – sárgája és fehérje külön-külön. Először a tojások fehérjét kell jó kemény habbá verni (akkor jó, ha az edényt a fejed fölé tartva megáll a hab), majd a sárgáját kell felhabosítani a cukorral addig, míg egy nagyon halvány sárga krémet nem kap az ember. Ezen a pontos a habverőről egy gumilapátra érdemes váltani, hiszen úgy kell összedolgozni a hozzávalókat, hogy a tojáshab ne törjön össze. Először a sárgájából készített krémet kell nagy mozdulatokkal elkeverni a fehérjével, majd bele lehet forgatni a lisztet. És nincs is más teendő, mint beleönteni az így kapott piskótatésztát egy kivajazott, kilisztezett sütőformába, és 160 fokra előmelegített sütőben – lehetőleg a sütő ajtajának nyitogatása nélkül – megsütni.

Ez a piskóta köszönőviszonyban sincs a bolti változattal. Puha, levegős, nem törik és nem morzsolódik. Én ezek után biztos, hogy nem eszek több bolti tortalapot. Próbáld ki te is!

Forrás: http://varosikonyha.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.