© 2018 Foodyny.

Zöld-fehér, piros-fehér, fekete-zöld, fekete-fehér, piros-zöld-fehér, fekete-zöld-piros..... Te milyen színekben készítenél csíkos tésztát? 

Ha már készítettünk többféle színes tésztát, zöldet, pirosat, feketét, hogy csak a legelterjedtebb színeket említsem, most miért ne variáljuk őket, hogy ne csak az ízekkel, hanem a látvánnyal is elkápráztassuk családunkat, barátainkat.

A módszer az egyszínű tészta készítésénél kicsit hosszabb, de koránt sem olyan bonyolult, mint azt gondolná az ember. A folyamatot most két színnel, a zölddel és a fehérrel mutatom meg nektek, de bármilyen csíkos tésztát készíthettek ezzel a technikával (akár három, négy, öt színűt is).

csikosteszta1

A tésztát ugyan úgy 250 g liszt és 3 tojás felhasználásával készítem el, ez esetben két adagot, melyek közül az egyiket 10 dkg párolt spenóttal megszínezek zöldre. A tészta gombócokat négy részre osztom, és folpakkba csomagolom azokat a darabokat, amit nem használok, hogy ne száradjanak ki. Akinek van tésztagépe, az átdolgozhatja a tésztát azzal - főleg a zöld esetében látszik, hogy a gép még jobban összetöri a spenót rostjait, így homogénebb lesz a tészta - de kézzel és egy nyújtófa segítségével is lehet dolgozni.

Mindkét negyed tésztából egy-egy téglalapra lesz szükségünk, amik nagyjából egyforma méretűek. Úgy határozd meg, hogy mekkora téglalpokat készítesz a tésztából, hogy addig formázod, míg a téglalap nem lesz kb. egy ujjnyi vastag.

csikosteszta2

Ügyelni kell arra, hogy a téglalapok hossza és vastagsága nagyjából egyforma legyen, hiszen így tudjuk majd jól egymás mellé illeszteni a darabokat.
A téglalapra nyújtott tésztát csíkozd fel kb. fél centis darabokra. Ezeket a darabokat kell egymás mellé illetszteni úgy, hogy jól összetapadjanak. Két szín esetében váltogatva a fehér és a zöld csíkokat. Ha úgy érzed, hogy a csíkok nem tapadnak eléggé, segíthet, ha az ujjadat vízbe mártod, és megkened vele a tésztacsíkok azon felét, melyek érintkeznek egymással. Ahogy egymás mellé helyezed a csíkokat, figyelj arra, hogy szorosan illeszkedjenek. Használj egy nagy pengéjű kést, vagy egy műanyag cukrászlapot, hogy összenyomkodd a darabokat. 

Mivel én géppel dolgozom, addig rakom egymás mellé a csíkokat, míg egy olyan széles darabot nem kapok, mint a gépem hengerei, de ha kézzel nyújtod, dolgozhatsz olyan darabbal, ami neked kényelmes.
Az így kapott csíkos tésztát először egy kis nyújtófa segítségével kezd el óvatosan nyújtani, közben figyelj arra, hogy a csíkok ne váljanak szét, ilyenkor nyomkodd össze kézzel a rakoncátlan csíkokat.

Akinek nincs gépe, folytathatja így tovább, akinek van, az a szokott módon kinyújthatja a legszélesebb fokozattól indulva a kellő vékonyságra. Én a csíkos tésztát nem szoktam túl vékonyra nyújtani (maximum 5-ös fokozatig a Marcato Atlas gépen), mert minél vékonyabb a tészta, annál fakóbbak lesznek a színek.

csikosteszta3

A csíkos tésztákat ugyan úgy lehet formázni, mint a sima verziót, nagyon jól mutat belőle a farfalle (masni tészta), amit kétféle módon is el lehet készíteni. Fel lehet vágni úgy a kinyújtott csíkos tésztát, hogy a farfalle vastagságát egy fehér és egy zöld csík adja, majd így csippentti össze az ember kis masninak. Ilyenkor a masni egyik fele zöld, a másik fehér lesz. Ha viszont keresztben dolgozunk, és nagyobb masnikat készítünk a masni színe balról jobbra nézve lesz zöld-fehér-zöld-fehér csíkos. 
De meg is tölthetjük a tésztát, vagy különböző metélteket is készíthetünk belőle úgy, hogy nem hosszában, hanem keresztben (így rövidebbek lesznek a csíkok) vagdossuk fel.

csikosteszta4

Az így készített csíkos tésztákat azonnal fel lehet használni, vagy ezek is megszáríthatók. Utóbbi esetben ajándék is lehet belőlük.

Forrás: http://varosikonyha.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: Tésztasztorik – Az olasz meló III.

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.