© 2024 Foodyny.

pes1.jpg

A Liguria vidékéről származó pesto a bazsalikom kulináris dicsérete, mely olívaolaj tartalma miatt megőrzi a bazsalikom istenien finom aromáját. A pesto neve a „pestu” szóból származik, melynek jelentése szétzúzott.

Hogy készítem az ,,alap” pestot?

A pesto alapváltozata pontosan öt féle összetevőből áll:

(Ez a mennyiség még aznap elfogy, ahogy elkészíted, szóval ha tennél is el belőle, duplázd vagy triplázd a hozzávalókat.)

  • 8-10 szál friss, illatozó bazsalikom
  • Jó minőségű (extra)szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg parmezán
  • + só, bors ízlés szerint

Én szeretem mozsárban összezúzni az összes hozzávalót, de ennek híján készítheted botmixerrel is. Hűtőben nagyjából egy hétig tárolható.

Pesto+

A pesto legnagyobb előnye, hogy szinte lehetetlen elrontani és az alapreceptet rengeteg más hozzávalóval is kiegészítheted. Adhatsz hozzá paradicsomot, diót, kesudiót, feldobhatod petrezselyemmel, oregánoval, kakukkfűvel.

Mihez?

  • Puha kenyérdarabokat bele mártogatva
  • Pirítósra kanalazva
  • Krémlevesek tetejére
  • Salátákhoz dressingként
  • Capri salátához öntetként
  • Túrókrémbe, kőrözöttbe
  • Tésztához szószként
  • Halhoz mártásként
  • Tovább is van, mondjam még? :)

Pes2a.jpg

Forrás: http://bazsalikomoskert.hu

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.