Foodyny
K. Pataki Márta
A képen a csíkozott islerek 100%-ig megfelelnek az Autoimmun Protokollnak, a sima felületűek paleos sütemények. Kíváncsi voltam, hogy AIP-osan is el tudom-e készíteni?! Mint látható alább, kizárólag a tészta készült másként egyiknél és másiknál.
Hozzávalók AIP:
- 0.25 dkg földi mandula liszt
- 2 ek. bambuszrost
- 2 ek. nyílgyökér liszt
- 2 púpozott ek. kókuszzsír
- 2 dkg méz – egy szelet süteményre elosztva nem sok!
- 1 ek. zselatin
Fűszerek a tésztába mindkét süteményben ugyanaz: fahéj és gyömbér
Töltelék – mindkét süteménynél ugyanaz:
- Autentikusan sárgabarack püré vagy lekvár, de nekem most ez nem volt itthon, viszont a mélyhűtőben találtam mangó kockákat. A mennyiség kb. 10 dkg.
- 1 tk. zselatin forró vízzel feloldva
Máz – Mindkét süti fajára ugyanaz a máz került:
- 2 db zöldbanán
- 2 ek. kókuszzsír
- 2 ek. karobpor
- 1 ek. glicin
Hozzávalók paleo:
- 0.25 dkg földi mandula liszt
- 2 ek. bambuszrost
- 2 ek. nyílgyökér liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg méz
- 2 db tojás
- 2 ek. kakaó
A tészta elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 15 percig állni hagyjuk. Ezután 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Nagyon jól tudtam dolgozni az asztalra tett zsírpapíron!
- 3.5 cm átmérőjű karikákat vágunk ki a kinyújtott tésztából, kisebb is lehet!; sütőlapra tesszük; a sütőt 200 fokon felforrósítjuk, majd visszavesszük a legalacsonyabb fokozatra 150-160 fokra.
- Felső rácsra tesszük az egyik, majd a másik tepsit, és 25-25′-ig szárítjuk.
- Kivesszük a tésztát és hagyjuk teljesen kihülni.
A töltelék elkészítése mindkét süteménynél ugyanaz:
- Mélyhűtött sárgabarackot, vagy jelen esetben mangót turmixgépbe teszünk és hozzáöntünk 1 dl forró vízben feloldott zselatint, majd összeturmixoljuk.
- Egy lapot megkenünk a gyümölcsvelővel és ráhelyezünk egy másik lapot.
A máz elkészítése, mely mindkét sütinél egyezik:
- A zöld banánokat karikára vágjuk, az édesítést, a lágy kókuszzsírt, a karobport hozzáadva összeturmixoljuk.
- Az összeragasztott islereket késsel megkenjük és elegyengetjük.
Forrás: http://paleovital.hu/
-
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.