Hozzávalók:
- 20 dkg nyers cékla
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 nagy csipet só
- 50 ml víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 szelet szalonna
- 1 kis doboz tejföl
- 15 dkg juhtúró (a recept juhtúrót írt, de mivel nem volt otthon, ezért reszelt füstölt sajttal készítettem)
A galuskához a nyers céklát meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük.
A céklához hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, tojást, olívaolajat és vizet. Közepesen lágy galuskatésztát kell kapnunk.
Lobogó, forró sós vízbe szaggatjuk (egy teáskanál ecetet is adhatunk a vízhez, hogy a galuskák megőrizzék a szép piros színüket, én sajnos elfelejtettem, így kicsit kifakultak). A galuskák 2-3 perc alatt megfőnek, feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, majd egy kisebb jénai tálba szórjuk.
A szalonnacsíkokat vágjuk kicsi kockákra és saját zsírjában ropogósra sütjük. A kisült zsírjával együtt a céklás galuskával összevegyítjük.
A tetejét a sajttal (vagy juhtúróval) elkevert tejföllel megkenjük, előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt összesütjük.
Forrás: http://mezesmacska.blog.hu
Kapcsolódó cikkünk: Pásztorbulgur