Megéri télen szezonálisan enni, mert nem csak sokkal inkább környezetbarát és olcsóbb, hanem sokkal egészségesebb is, mivel az üvegházas zöldségekben feleannyi vitamin és tápanyag sincsen, mint ha nyáron ennénk őket. Novemberben szezonális az alma, a gyökérzöldségek, a mogyoró, a bab, a lencse, a gesztenye, a sütőtök, a hagymafélék, a káposztafélék és még egy egész csomó zöldség. Érdemes odafigyelni és elsősorban ezeket fogyasztani.
A vöröskáposztának magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. A Brassica-félék nemzetségébe tartozik, a brokkoli, a tarlórépa és a kelbimbó is rokona. A glükozinolát a fő kén-tartalmú összetevő a káposztafélék családjában, amely az emésztés során átalakulva gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással bír. Emellett amerikai kutatók 36 féle antocianint is azonosítottak a vöröskáposztában, amely egyébként a vöröskáposzta színét is adja. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges növényi eredetű tápanyagok. A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését. Sőt állítólag a rákos sejtek növekedését is csökkentik.
A mogyoró is remek tápanyagforrás vitaminok közül B2-, B1-, C- vitamint, biotint, folsavat, tokoferolt, pantoténsavat és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, mangánt, szelént, vasat, cinket, rezet tartalmaz. Magas olajsav tartalma segít csökkenteni a “rossz” koleszterin szintjét a szervezetben.
Egy szó mint száz, télesen is érdemes szezonálisan és sokféle zöldséget enni! Például ezt a gyorsan elkészíthető kápsztasalátát! Olyasmi mint egy Waldorf saláta, de a majonéz-mentes öntet miatt sokkal könnyebb.
Hozzávalók:
- fél fej lilakáoszta
- 2 alma
- 1 szárzeller
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 dl tejföl
- 1 dl joghurt
- 1 tk mustár
- 1 tk citromlé
- 1 tk kapor
- só, bors
- 5 dkg mogyoró (Lehel piacon csodálatosan szép mókus (!) mogyoró kapható)
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
A lilakáposztát és a kimagozott almát lereszelem (én géppel, de lehet nagylyukú sajtreszelőn). A hagymát és a zellert apró darabokra vágom és a zöldségeket egy tálban összekeverem. A joghurtot a tejföllel, a mustárral, a citromlével és a kaporral összekeverem egy pohárban majd a salátára öntöm. Apróra vágottmogyoróval és az áfonyával szóróm meg tálaláskor.
Forrás: http://babramegy.blog.hu