Mivel mással is várhattam volna a Mikulást, mint egy finom, omlós keksszel. Az egész kekszsütés pedig nem tartott bő fél óránál tovább, és szinte ugyanannyi idő alatt el is fogyott, az utolsó morzsáig. A mogyoróvajat ma már minden nagyobb áruházban betudjuk szerezni hozzá, én pl. mindig a Lidl-be veszem. Mivel hosszabb ideig tárolhatjuk, így pl. a karácsonyi ünnepekre is megsüthetjük, a gyerekek (sőt még a felnőttek is) biztosan örömmel fogyasztják majd.
Hozzávalók:
- 25 dkg mogyoróvaj
- 25 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 1 db tojás (nagy)
Egy tálba tegyük bele az összes hozzávalót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy egy sima, homogén masszát kapjunk.
A masszából formázzunk diónyi golyókat, majd egymástól távolabb, helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (mindenképpen távolabb legyenek egymástól, mert sütés közben nagyra nőnek a kekszek)
Ezután kicsit lapítsuk le a golyókat, majd egy villa hátával egymásra merőlegesen nyomjunk rá mintát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 15-20 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megszilárduljon, és jó ropogós legyen a keksz.
A teljesen kihűlt keksz nagyon finom, omlós. Kínálhatjuk pl. a délutáni tea mellé, esetleg egy pohár hideg tejjel, de csak magában elropogtatva is finom.
Forrás: http://gizi-receptjei.blogspot.hu/
Kapcsolódó cikkjeink: A Foodyny legjobb receptjei