Még mindig Amerika: a receptes könyvekben és újságokban tobzódtak a zselék és aszpikok a ’60-as években: ne csak édességekre gondoljunk, a zselés saláták iránt is hatalmas volt a lelkesedés.
Kanyarodjunk át Magyarországra egy erős tengerentúli vonatkozással! Az 1967-es BNV-n mutatták be a Coca-Colát, amit óriási ováció fogadott. A korszak egyéb magyar kedvenceiről pedig mindent elárul az 1955-ben megnyitott Mézes Mackó repertoárja – hiába, a zselé hozzánk is betört –, aszpikos ételek, kaszinótojás, halkocsonya került a hidegtálakra.

Érdemes rápillantani 1970 táján egy-egy kisvendéglő, resti étlapjára: babgulyás, (zóna) pörkölt, szalontüdő-zsemlegombóc páros biztosan szerepelt rajta. A rántott ételeket akkor is kedveltük, jöhetett máj, velő, borda ebben a formában. A kor emberei szívesen fogyasztottak egyszerű, húsos feltéttel megpakolt főzelékeket, és gríz nélkül sem lehetett élni, az egyik legnépszerűbb tésztaétel a grízes tészta volt.

0
0
0
s2smodern

SZTÁRHÍREINK

ÍME A FOODYNY

Íme a Foodyny, Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol a receptek böngészésén túl híres gasztroarcok és ismert személyiségek is folyamatosan betekintést engednek a színes hazai gasztroélet - reményeink szerint - minden zugába.

Hírlevelünkre feliratkozva MINDEN HÉTEN NYEREMÉNYEK várnak!

EatNaturalBio foodyny banner 05

AB OVO BOR AJÁNLÓ

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha