Ahogy minden kornak megvannak a jellegzetes ruhadarabjai – amelyekre általában némi szörnyülködéssel vegyes nosztalgiával tekintünk –, úgy a gasztronómiában is voltak, vannak menő divatételek. Ma tudjuk, mi a trend, de nézzük, miért rajongtak az 1950-es évektől! Időutazás következik az ételek világában, kontinenseken át.
Amerikában a tv-vacsi fogalmát 1953 vezette be a Swanson&Sons cég. Az első, sütőben melegíthető, 25 perc alatt elkészülő menü hálaadásnapi pulykából, cornbread dressingből (klasszikus déli hálaadásnapi köret), borsóból és édesburgonyából állt, mindez három rekeszre osztott alumínium tálcára csomagolva került a boltok polcaira. Bár Swansonék 1962-től a tv-vacsi kifejezést nem használták, a műfaj továbbra is töretlen népszerűségnek örvendett: idővel lett tv-reggeli, éhes ember vacsorája, majd a nyolcvanas évek második felében a süthető tálat mikrózhatóra cserélték.
Itthon sorra nyíltak az olcsó ételeket kínáló népbüfék, a II. világháborút követő években az étterembe járás luxusnak számított. A népbüfék azonban taroltak, a hírhedt Ilkovics például hajnalban péksüteménnyel várta a munkásokat, majd reggel 8-tól már étteremként működött. Olcsó volt, ami az alapanyag-használaton is meglátszott: rengeteg rósejbni fogyott, a bécsi szelet pedig nemes egyszerűséggel tehéntőgyből készült.
Még mindig Amerika: a receptes könyvekben és újságokban tobzódtak a zselék és aszpikok a ’60-as években: ne csak édességekre gondoljunk, a zselés saláták iránt is hatalmas volt a lelkesedés.
Kanyarodjunk át Magyarországra egy erős tengerentúli vonatkozással! Az 1967-es BNV-n mutatták be a Coca-Colát, amit óriási ováció fogadott. A korszak egyéb magyar kedvenceiről pedig mindent elárul az 1955-ben megnyitott Mézes Mackó repertoárja – hiába, a zselé hozzánk is betört –, aszpikos ételek, kaszinótojás, halkocsonya került a hidegtálakra.
Érdemes rápillantani 1970 táján egy-egy kisvendéglő, resti étlapjára: babgulyás, (zóna) pörkölt, szalontüdő-zsemlegombóc páros biztosan szerepelt rajta. A rántott ételeket akkor is kedveltük, jöhetett máj, velő, borda ebben a formában. A kor emberei szívesen fogyasztottak egyszerű, húsos feltéttel megpakolt főzelékeket, és gríz nélkül sem lehetett élni, az egyik legnépszerűbb tésztaétel a grízes tészta volt.
Készételek után nézzünk körbe kicsit egy képzeletbeli boltban 1980 körül! Felsorolhatatlan az a sok ikonikus termék, amelyre már a mai harmincasok is emlékezhetnek. ABC-csoki, téli fagyi mindig volt a polcokon, na meg a Limo italpor, amit feloldás helyett inkább elnyalogattak a gyerekek.
1988-ban megnyílt az első McDonald’s a Régiposta utcában, majd a rendszerváltást követő években egységeik gombamód szaporodni kezdtek. Kinyílt a világ, de az újdonságok mellett a kockás terítős évtizedek hagyománya is tovább élt. A 2000-es évek táján pedig már olyan ételeket készítettünk és fogyasztottunk, amelyeket ma sem kell senkinek sem bemutatni. Hódító útjukra indultak a muffinok, a különböző egzotikus konyhák fogásai, az egészséges táplálkozás alappillérei, az álgabonák és a smoothie-k.
ZITA
Kapcsolódó cikkünk: Negyven év után Amerika felfedezi a Kinder tojást