© 2018 Foodyny.

Egyszerű sütemény, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Szerintem az olcsóbb kategóriába sorolható, főként ha a sem a diót, sem pedig a tojást nem kell hozzá a boltban megvásárolni. A két tésztalap közé pedig ízlés szerint kanalazhatjuk a lekvárt, én bizony nem spóroltam ki, így jó szaftos lett a sütemény. A tésztalapokat sem kell külön-külön megsütni, csak vékonyra nyújtani, és már mehet is a tepsibe. Érdemes előző nap megsütni, így van ideje a süteménynek teljesen kihűlni, és szépen feltudjuk majd szeletelni. Száraz, hűvös helyen pár napig tárolhatjuk.

Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

  • 35 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 15 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 db tojássárga (nagy)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek holland kakaó
  • 2-3 ek tej (hideg)
  • csipet só
  • egy üveg ízlés szerinti lekvár a tésztalapok megkenéshez

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben adjunk hozzá annyi hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután osszuk el a tésztát két egyenlő részre, majd az egyikhez adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze.

A kakaós tésztalapot lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre. (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe a tésztát)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd helyezzük bele a kinyújtott, kakaós tésztalapot.

Ezután vastagon kenjük meg a tésztát lekvárral, majd nyújtsuk ki a sárga tésztát, és helyezzük a lekvárra.

Ezután a maradék lekvárral szintén vastagon kenjük le a sárga tésztát is, majd kanalazzuk rá a dióhabot.

Dióhab hozzávalói:

  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 dkg kristálycukor
  • 3 db tojásfehérje (nagy)
  • 1 citrom reszelt héja és leve

A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és citromlével.

A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.

Ezután apránként, óvatosan keverjük össze a diós keverékkel, majd egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévő, lekvárral megkent tésztára.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. (ha zsírozott, lisztezett tepsiben sütöttük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni)

diohabos4

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Előző nap is megsüthetjük, akkor lesz ideje teljesen kihűlni a süteménynek, és szépen feltudjuk majd szeletelni.

Forrás: https://gizi-receptjei.blogspot.hu/

Kapcsolódó cikkünk: Diós-lekváros muffin

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.