Csatlakoztam egy nagyon kedves kezdeményezéshez, amit a Szotyi Művek bloggere, Romics Bea indított el Vidám december néven. A kolléganőivel minden napra kitalálnak egy feladatot, és mindenki megoszthatja ezzel kapcsolatos élményeit, fotóit. Hát nem mondom, hogy eddig mindent sikerült teljesítenem, mert bizony van, amivel még “adós” vagyok, de a csoport tagjai a bejegyzéseikkel inspirálnak, ötleteket adnak, így biztos, hogy december végére minden feladat mellett lesz egy pipa.
Ahogy meglett emellett a fahéjas csiga mellett is. Ugyan ez egy pénteki feladat volt (egyél fahéjas csigát), amit akkor nem sikerült teljesítenem, de hétvégén rádupláztam, mert nem csak ettem, hanem én magam sütöttem. 🙂 A receptet pedig megosztom veletek, mert akár Karácsonykor is szuper lehet reggelire.
Hozzávalók – 16 csigához
- 1 dl tej
- 30 g friss élesztő
- 400 g liszt
- 100 g cukor
- 4 tojás sárgája
- 100 g vaj
- 10 evőkanál porcukor
- 2 csapott teáskanál fahéj
Elkészítés
A tejet langyosítsd fel, adj hozzá egy csipet cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, és tedd langyos helyre pár percre, hogy az élesztő felfusson. Közben egy tálban mérd ki a lisztet, a cukrot és add hozzá a tojások sárgáját. Ha felfutott az élesztő az is mehet bele, és a robotgép dagasztó karjával dolgozd ki a tésztát.
1 órát keleszd meleg helyen.
Ha a tészta duplájára kelt, tedd ki egy deszkára, gyúrd kicsit át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. Olvaszd fel a vajat és kend meg vele jó vastagon a tésztát, majd szórd meg a cukorral és a fahéjjal (akár össze is keverheted előre és úgy szórhatod meg a tésztát). Ezután a tésztát a hosszabbik felénél tekerd fel szorosan. A végeit csippentsd össze, vágd 16 részre, és a csigákat tedd egy sütőpapírral kibélelet magas falú tepsibe. A tetejüket kicsit nyomkodd meg, majd kend meg felvert tojással.
Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 30-35 percet, közben két-három alkalommal locsold meg fahéjas tejjel.
TIPP: a tetejére készíts mázat néhány kanál porcukorból és pár csepp citromléből.
Forrás: http://varosikonyha.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: CSOKIS-FAHÉJAS PALACSINTA, ÁFONYÁS GÖRÖG JOGHURTTAL